15. Oktobra 2019.

U vašoj bočici vode krije se i do 300 hiljada opasnih bakterija

Big Portal

Dr. Philip Tierno, klinički profesor patologije i mikrobiologije, objasnio je da samo temeljno ispiranje neće biti dovoljno.

Naime, bakterije stvaraju biofilm na unutrašnjoj strani zifa boce za višekratnu upotrebu, stoga je potrebno jako mehaničko djelovanje da biste ga se riješili.

Što je uopšte biofilm? To je sastav bakterija koje se već nalaze u vašim ustima, nastale od ostataka hrane, i predstavljaju najvećeg neprijatelja vašem zdravlju.

Osim toga, i bakterije s vaših ruku mogu dospjeti na vaša usta, a zatim na bocu. Samo se sjetite šta sve dodirujete tokom dana pa će vam postati jasno da to prenosite na sve što dotaknete, uključujući bocu iz koje ispijate tekućinu.

Istraživanje koje je sproveo Tredmill Survey otkrilo je da bočice vode mogu sadržavati više od 300 hiljada bakterija po kvadratnom centimetru, prenosi portal Unilad. Dakle, kad ne očistite bocu, sve te bakterije završe u vašem tijelu.

Razina opasnosti varira od boce do boce. One sa širokim grlom predstavljaju najmanju prijetnju, ali one s gumenim kapicama se moraju posebno dobro očistiti.

Nemojte brinuti ako do sada niste pravilno čistili svoje bočice za vodu, nikada nije kasno za početi. Da biste izbjegli nakupljanje bakterija, najmanje jednom sedmično trebate izribati bočicu vrućom vodom, sapunom i četkom za boce.

Index

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare