U utorak stižu prve vakcine koje je donirala EU - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U utorak stižu prve vakcine koje je donirala EU

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji i savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Aleksander Šalenberg održaće sutra konferenciju za novinare, povodom primopredaje prvog kontingenta vakcina protiv virusa korona za Bosnu i Hercegovinu iz Evropske unije.

Kako je najavljeno, ceremonija primopredaje vakcina i konferenciju za novinare biće održani u 10:00 sati na pisti Međunarodnog aerodroma Sarajevo. Predsjedavajući Tegeltija održaće sastanak sa komesarom Varheljijem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Austrije ranije su naveli da Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku ove evropske zemlje. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji je dodao da će uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou EU isporučiti vakcine za Zapadni Balkan koje će spasiti živote.

“Podršku pružamo od početka pandemije Kovd-19: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do Zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji”, poručio je Varhelji.

Austrijski ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg naglasio je da je glavni prioritet da vakcine protiv virusa korona budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope.

“U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni”, poručio je Šalenberg.

Austrija je omogućila ove vakcine kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona evra, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana.

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, a prioritet su medicinski radnivi na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe, navodi se u saopštenju.

(Agencije)

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar