U UN počinje virtuelni sastanak posvećen korona krizi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U UN počinje virtuelni sastanak posvećen korona krizi

Gotovo 100 svetskih vođa i nekoliko desetina ministara trebalo bi da govori na specijalnom zasedanju Generalne skupštine UN.

Sednica je posvećena odgovoru na kovid-19 i najboljem planu za oporavak od pandemije, koje počinje danas.

Predsednik Generalne skupštine Volkan Bozkir rekao je kada je preuzeo dužnost u septembru da bi bilo bolje da je taj sastanak na visokom nivou održan u junu, međutim on je juče rekao da će skup pružiti istorijsku šansu za zemlje da se okupe da pobede kovid-19.

“Sa vestima o više vakcina na domak odobrenja i sa hiljadama milijardi dolara upućenih u globalne napore za oporavak međunarodna zajednica ima jedinstvenu šansu da ovo uradi kako treba. Svet gleda u UN za vođstvo, ovo je test za multilateralizam”, rekao je on.

Na dvodnevnom specijalnom zasedanju posvećenom pandemiji koja je odnela 1,5 miliona života i narušila privrede u bogatim i siromašnim zemljama, neće biti sakupljen novac da se finansira vakcinisanje ili preduzete bilo kakve političke akcije, niti finalne deklaracije, samo će Bozkir izdati dokument sa rezimeom skupa.

“Pravi cilj ove specijalne sednice je da se aktiviraju konkretne akcije za naš odgovor na kovid-19 na multilateralan i kolektivan način”, rekao je juče portparol Generalne skupštine Brenden Varma.

On je rekao da trenutno ima brojnih odogvora na pandemiju ali da je sada potrebno okupiti sve zemlje, učesnike u UN, privatni sektor i one koji razvijaju vakcine.

Vođe i ministri iz preko 140 zemalja održaće unapred snimljene govore danas posle otvaranja u Generalnoj skupštini gde će biti prisutni i govoriti Bozkir i generalni sekretar UN Antonio Guteres.

Među najavljenim vođama koji će se obratiti su predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, britanski premijer Boris Džonson, japanski premijer Jošihide Suga, južnoafrički predsednik Siril Ramafosa, presednik Evropskog saveta Šarl Mišel. SAD će predstavljati ministar zdravstva Aleks Azar.

Sesija sutra imaće tri virtuelna panela, prvi odgovor UN na kovid, drugi o vakcinama i treći o oporavku od kovida-19. Očekuje se da će šef Svestske zdravstene organizacije Tedros Adhanom Gebrejezus učestvovati u sva tri panela.

Danas objavljeno

Porfirije: Molitva Hristova poziv na jedinstvo

M.

Rab: Velika Britanije želi da se smanje tenzije sa EU

M.

U Srpskoj jedan smrtni slučaj, koronom zaraženo još šest osoba

M.

Ostavite komentar