U Ukrajinu stigao prvi dio vojnog paketa - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Ukrajinu stigao prvi dio vojnog paketa

Prva isporuka američkog paketa bezbjednosne podrške vrijedan 200 miliona dolara za Ukrajinu stigao je danas u Kijev, saopšteno je iz američke ambasade.

Sa druge strane, američki mediji pišu da je Njemačka blokirala isporuku oružja iz Estonije u Ukrajinu.

  • Riječ je o vojnoj pomoći težine oko 90,7 tona smrtonosnog naoružanja, uključujući municiju – navela je američka ambasada.

Američka strana ističe da su SAD prošle godine pružili Ukrajini vojnu pomoć vrijednu 650 miliona dolara, a od 2014. godine ta cifra je dostigla 2,7 milijardi dolara.

Njemačka blokira oružje iz Estonije

Prema pisanju Vol strit džornala, koji se poziva na neimenovane njemačke i estonske zvaničnike, Berlin je donio odluku da blokira prebacivanje artiljerije iz Estonije u Ukrajinu, jer se radi o naoružanju njemačke proizvodnje.

  • Za razliku od SAD, Velike Britanije, Poljske i drugih saveznika, njemačka vlada zabranila je izvoz smrtonosnog oružja direktno u Ukrajinu – precizirano je u članku.

Predstavnik njemačke vlade je rekao da je direktna isporuka njemačkog naoružanja ili izvoz preko trećih zemalja moguć jedino nakon dobijanja specijalne dozvole koja zasad nije izdata. Estoniki zvaničnik je precizirao da njegova vlada ipak pokušava da ubijedi Njemačku da se “predomisli”.

Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za “agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne prijeti i nema namjeru nikoga napada, a izjave o “ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.

Danas objavljeno

Ukrajina neće u NATO?

M.

Putin: Ukrajinska strana mora što prije da očisti luke za slobodan prolaz blokiranih brodova

M.

U Srbiji još 310 oboljelih, preminula jedna osoba

M.

Ostavite komentar