U Turskoj od večeras počinje dvosedmično djelimično zatvaranje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Turskoj od večeras počinje dvosedmično djelimično zatvaranje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske proslijedilo je danas uredima guvernera 81 turskog grada odluku o djelimičnom zatvaranju, koja sadrži nove mjere u borbi protiv širenja zaraze koronavirusa. Obaveza posjedovanja negativnog PCR testa na SARS-CoV-2, ne starijeg od 72 sata, potrebna za ulazak u Tursku, produžena je do 31. maja.

Odluka sadrži načela borbe protiv epidemije u narednom periodu, kao i higijenska pravila, nošenja maske, držanja distance i druga pravila kojih se treba pridržavati.

Konstatovano je da su mjere određene i provedene u skladu s preporukama Ministarstva zdravlja i Naučnog odbora za koronavirus te uputama predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

U odluci je istaknuto kako je u Turskoj zabilježeno naglo povećanje broja slučajeva zaraze, kao i broj pacijenata na intenzivnoj njezi, naročito kada je riječ u britanskoj varijanti koronavirusa. Zbog nastale situacije, donesena je odluka da danas od 19 sati po lokalnom vremenu počne dvosedmično djelimično zatvaranje.

Radna mjesta će, uz iznimke radi poštivanja policijskog sata, biti otvorena radnim danom između sedam i 18 sati.

Vikendom, između 10 i 17 sati građani će moći posjetiti najbližu tržnicu, prodavnicu povrća, mesnicu i prodavnicu suhog voća, osim osobe od 65 i više godina i mlađe od 18 godina, te pod uslovom da se ne koristi automobil.

Osobe u dobi od 65 i više godina radnim danom moći će izlaziti van između dest i 14 sati, a oni mlađi od 18 godina između 14 i 18 sati.

Do 17. maja obustavljaju se posjete centrima za socijalnu zaštitu, kao što su starački domovi, rehabilitacijski centri i dječji domovi. Kapacitet sjedećih mjesta u vozilima javnog prevoza bit će ograničen na 50 posto, a stojeći putnici neće biti prihvaćeni u onim vozilima u kojima nije moguće poštovati fizičku distancu.

Građani stari 65 i više godina i osobe mlađe od 18 godina neće moći koristiti javni prevoz u gradu, bez obzira na to da li je riječ o radnim ili danima vikenda. Također, međugradska putovanja onih koji nemaju uvjete obaveznog putovanja bit će moguć samo javnim prevozom.

Tereni za fudbal, bazeni, teretane, kozmetički saloni, hamami, saune, zabavni parkovi, kafići, internet lokali, ljetne bašte i slična mjesta obustavit će aktivnosti do 17. maja.

Danas objavljeno

Šojgu: NATO povećava prisustvo kod granica Rusije i Belorusije

M.

Sastanak Putin-Bajden moguć do kraja godine?

M.

Velika akcija policije protiv automafije u Banjaluci

M.

Ostavite komentar