U tržnim centrima zavladala nestašica PVC kesa - BIGportal.ba
Banja Luka

U tržnim centrima zavladala nestašica PVC kesa

U banjalučkim tržnim centrima zavladala je nestašica PVC kesa – saznaje Srpskainfo od trgovaca.

Od početka godine veći trgovački centri su samoinicijativno odlučili da naplaćuju kese po cijeni od 0,05 KM po komadu. U januaru su ljudi uglavnom u kupovinu dolazili sa cekerom, međutim, posljednjih dana situacija se potpuno promijenila i potrošači magom kupuju PVC kese.

– Kupci su potrošili zalihe kesa koje koriste za smeće. Većini se ne isplati da kupuju vreće za smeće i počeli su ponovo da uzimaju, odnosno da kupuju PVC kese. Mi uopšte nismo očekivali ovako nešto i sada su nam zalihe kri kraju, trenutno čekamo porudžbu kesa – objašnjava za Srpskainfo jedna trgovkinja.

Podsjećamo, nakon što u prvom tromjesečju Narodna skupština Republike Srpske usvoji Zakon o upravljanju čvrstim otpadom, svi trgovci u Republici Srpskoj moraće naplaćvati PVC kese, izuzev onih u koje se pakuje voće i povrće.
U Ministarstvu ekologije RS kažu da je cilj podizanje ekološke svijesti o neophodnosti zaštite životne sredine, kako bi građani postepeno izbacili plastične kese iz upotrebe.

Vijek upotrebe plastične kese je 12 minuta, a da bi se razgradila u prirodi potrebno je nekoliko stotina godina. U Evropi se godišnje potroši 500 milijardi plastičnih vrećica, a neke zemlje su u potpunosti zabranile njihovu upotrebu. Da bismo sačuvali poprilično narušeni ekosistem, ekolozi se zalažu i za zabranu jednokratne plastike.

Po zvaničnim podacima, kada su Srbija i Hrvatska uvele naplatu plastičnih kesa upotreba se smanjila za 70-80 odsto.

– Prilagođavamo se direktivama Evropske unije koja ima u planu da za dvije godine u potpunosti zabrani upotrebu plastičnih kesa. Mi moramo ići korak po korak – kažu u Ministarstvu ekologije.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Planirana isključenja električne energije za 27.10.2021. godine

Vanja A

Nastavljena sjednica Skupštine grada Banjaluka

M.

Ove ulice u Banjaluci danas bez vode

M.

Ostavite komentar