U toku pripreme za premještanje kampa Vučjak - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U toku pripreme za premještanje kampa Vučjak

Premještanje migranata iz kampa Vučjak u Bihaću trebalo bi početi u ponedjeljak, ako je suditi prema dogovoru državnog vrha i kantonalnih vlasti. Ako sve zaista počne i završi se u najboljem redu, Crveni krst i policiju čeka veliki posao.

Službenici Međunarodne organizacije za migracije danas su na terenu, potvrđeno je za Klix.ba, i vrše se pripreme za premještaj migranata, a što uključuje pripremu privremenih smještaja, te adaptaciju lokacije u Blažuju.

Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, portparol Ale Šiljdedić kazao je da će službenici policije u ponedjeljak postupiti onako kako bude odlučeno.

Iz policije za sada ne mogu govoriti o sutrašnjim potencijalnim aktivnostima, a niti mogu potvrditi niti negirati da je premještanje migranata ucrtano u plan za ponedjeljak.

U razgovoru sa predstavnikom Crvenog križa Bihać Selamom Midžićem jasno je da ova organizacija ostaje u službi humanosti bez obzira gdje se migranti nalazili.

Takođe, Midžić se osvrnuo i na štrajk glađu kojeg su migranti obustavili tokom subote.

“Pobijedila je humanost jer smo se borili da budemo s migrantima i da osjete da nisu ostavljeni. Četvrtog dana gladovanja se desilo ono što smo i očekivali i tada smo počeli dijeliti hranu”, kazao je on.

Iako zasad nema apsolutne naznake da će se premještanje desiti, odnosno da će proces selidbe započeti u ponedjeljak, Midžić smatra da se time ne rješava puno toga.

“Ja ne očekujem da će se u ponedjeljak desiti neko bitno rješenje što se tiče odlaska migranata bilo gdje. Imamo stanje u državi kakvo jeste – opstruisanje drugih gradova i kantona da prihvate migrante i da nam pomognu, a to nema veze sa humanošću i jedinstvom građana”, rekao je Midžić.

Crveni krst neće direktno učestvovati u iseljenju migranata, ono što će raditi jeste ostati u službi humanosti, a to je podjela hrane, vode i odjeće.

Ako se Vučjak zaista isprazni, Crveni krst, odnosno mobilni timovi u Bihaću, nastaviće pomagati migrante gdje god ih primijete, kaže Midžić.

Takođe, ako se Vučjak ukloni, Crvenom krstu predstoji premještanje kontejnera i drugih pomagala na drugu lokaciju, a to bi zbog teškog vremena moglo trajati danima.

Podsjećamo, transport migranata iz kampa Vučjak u kasarnu Blažuj kod Sarajeva počinje u ponedjeljak, što je zaključak razgovora ministra bezbjednosti u SM BiH Dragana Mektića i premijera USK Mustafe Ružnića.

(Klix.ba)

Danas objavljeno

Šteta od požara na objektima u Šekovićima veća od 200.000 KM

D

Profesor veterine u Zagrebu suspendovan zbog seksualnog zlostavljanja

D

Podgoričanin prodao kćerku za 20.000 evra

D

Ostavite komentar