12. Oktobra 2019.

U toku masovno zapošljavanje na “državne jasle”

Big Portal

Iako su Šume RS za pola godine napravile poslovni minus od 2,6 miliona maraka to im ne predstavlja prepreku da zaposle 30 pripravnika sa visokom stučnom spremom.

To će ih koštati oko 90.000 maraka koliko će trebati da uplate za doprinose dok će od zavoda po dogovoru dobiti 180.000 kako bi im isplatili plate za 12 mjeseci od po 500 maraka.

Odmah ispod njih po zapošljavanju je Fond PIO RS kojem je odobreno zapošljavanje 18 pripravnika od kojih su osam djeca palih boraca za koje dobijaju podsticaje u bruto iznosu.

Kada su lokalne zajednice u pitanju najviše radnih mjesta je otvorila Rogatica i to 14, a prati ju Doboj sa 10, te Zvornik i Srebrenica u kojima će biti zaposleno po devet pripravnika.

Zavod za zapošljavanje RS ni ove godine nije propustio priliku da se stavi u funkciju poslodavca pa će sami sebe novčano podržati kako bi u radni odnos na godinu dana primili 11 pripravnika.

Tako su nastavili sa tradicijom da zloupotrebljavaju pravilnik koji je nedorečen jer im nije zabranio da koriste sredstva koja bi trebali da podijele drugima.

Inače, prvobitnim pozivom poslodavcima bilo je planirano zapošljavanje 200 pripravnika sa VSS ali je Vlada RS kroz izmjene Akcionog plana za zapošljavanje odobrila dodatna sredstva pa će ih ukupno u ovoj godini biti zaposleno 768.

(Capital)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare