U tkivu dvojice Srba utvrđeno 500 puta više uranijuma - BIGportal.ba
Region Vijesti

U tkivu dvojice Srba utvrđeno 500 puta više uranijuma

U tkivima dvojice Srba, žrtava NATO bombardovanja Srbije, utvrđeno je prisustvo 500 puta većih doza uranijuma od uobičajenih u ljudskom tijelu, pokazala je analiza sudskog vještaka i profesora na Univerzitetu u Rimu Rite Čeli.

Riječ je o rezultatu analize količine osiromašenog uranijuma kod dvojice građana Srbije – vojnika koji je boravio na Kosovu i Metohiji i civila koji se nalazio u blizini bombardovanog Ministarstva odbrane u Beogradu 1999. godine.

Čelijeva ističe da toliko prisustvo uranijuma do sada nije utvrđeno ni kod jednog vojnog ili civilnog subjekta u svijetu.

  • Utvrđena količina je zastrašujuća. Nivo osiromašenog uranijuma koji sam našla u tkivu dvojice građana Srbije je dramatičan – ocijenila je Čelijeva.

Ona je precizirala da se u svim zatečenim metalima pojavljuje uranijum 238, koji potiče iz projektila koje su koristile NATO snage u bombardovanju BiH i u Srbiji, posebno na Kosovu i Metohiji.

  • To dejstvo je sigurno zahvatilo okolne zemlje, kao što su Albanija i Sjeverna Makedonija – rekla je Čelijeva za “ečernje novosti.

Ona je navela da toliki kvantitet uranijuma nije zabilježen nigdje na svijetu, gdje nije vođen rat.

Čelijeva je ukazala da teški metali iz uzoraka iz Srbije definitivno nisu metali koji se vezuju za industrijsku proizvodnju, te da su upoređeni sa uzorcima svih zemalja, čak ?apana i Kine, gdje postoji velika industrijska zagađenost, ali da tih metala tamo nema.

  • Možemo da jasno kažemo da su to metali prisutni samo u vojnim projektilima s osiromašenim uranijumom. Teški metali nađeni u dva uzorka iz Srbije ne dolaze od spoljnog zagađenja, već potiču iz bombardovanih područja i prisutni su samo u projektilima sa osiromašenim uranijumom – rekla je Čelijeva.

Ekspertiza je, kako tvrdi, naučno neoboriva, lišena pretpostavki i utemeljena u laboratorijskim mjerenjima, te urađena u najopremljenijoj laboratoriji za tu vrstu istraživanja u Torinu.

List ocjenjuje da su ovo do sada najjači dokazi da su građani Srbije bilo izloženi smrtonosnom dejstvu teških metala iz punjenja NATO projektila, što će imati važnu ulogu u pravnoj borbi za dokazivanje da iz 1999. godine potiču i uzroci malignih bolesti stotina građana Srbije.

Prva privatna tužba sa zahtjevom za odštetu žrtvama zbog oboljenja od posljedica NATO bombardovanja SR ?ugoslavije podninijeta je sudu u Beogradu 20. juna 2021. godine, kao rezultat srpskog i talijanskog advokata Srđana Aleksića i Anđela Tartalje.

Tartalja je zatečen analizom doktorke Čeli, ističući da njeni zaključci jasno upućuju na odgovornost NATO-a, te podsjeća da za ratni zločin nema imuniteta.

Prvo ročište zakazano je za Beograd, za 16. oktobar, a prikupljenoj dokumentaicji i vještačenjima sada se pridružuje i nalaz Rite Čeli, koji se izdvaja po dramatičnom zaključku.

Vještačenja Čelijeve na italijanskim sudovima doprinijela su rješavanju oko 300 slučajeva, u kojima je dokazan uzročnik oboljenja ili smrtnost italijanskih vojnika koji su boraivli na kontaminiranom terenu.

Do sada je prikupljeno 3.340 tužbenih zahtjeva za odštetu, a advokati Aleksić i Tartalja ističu da to treba da plati NATO, odnosno zemlje članice.

  • Kao što dijele odgovornost, neka podijele i odštetu – kaže Tartalja.

Danas objavljeno

Kako ćemo saznati što se dogodilo sa Sjevernim tokom?

M.

Jasna odluka: “Nećemo slati oružje Ukrajini”

M.

Erdogan poručio Putinu: “Turska je spremna”

M.

Ostavite komentar