11. Decembra 2020.

U Tirani nastavljeni protesti zbog smrti mladića, policija bacala suzavac

Big Portal

Demonstranti, uglavnom mladi, kao i na prethodna dva protesta u Tirani, na početku su se okupili ispred zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova. Protest je nastavljen ispred sedišta premijera Albanije na Bulevaru “Narodnih heroja” i drugim dijelovima prijestonice, gdje su demonstranti gađali policiju kamenjem i drugim predmetima.

Policija je bacala suzavac da bi rastjera demonstrante, koji su treći dan za redom protestovali, uprkos merama protiv širenja novog virusa korona, kojima je zabranjeno okupljanje preko 10 osoba na otvorenim i zatvorenim mjestima.

Nakon ostavke ministra unutrašnjih poslova Sandera Lješaja, demonstranti zahtijevaju i ostavku generalnog direktora Policije Albanije Ardija Veliua, kao i prekid, kako su naglasili, policijskog nasilja i reformu policije.

U noći između utorka i srijede, 8.decembra, oko 1 sat i 45 minuta u vrijeme kada je ograničeno kretanje za građane zbog pandemije virusa korona, policija je pucala u Klodiana Rashu, 25-godišnjeg mladića, koji je podlegao ranama. Policajac koji je pucao u mladića je uhapšen.

Prema zvaničnom saopštenju Službe za unutrašnje poslove i žalbe Ministarstva unutrašnjih poslova Albanije, nakon poziva policije da se zaustavi, mladić se nije povinovao pozivu i pokušao je da pobjegne, a policija je krenula da ga goni. Naglašeno je da su policijski službenici otkrili da je mladić kod sebe imao predmet koji je izgledao kao vatreno oružje.

Prema navodima Službe, jedan od policajaca, nakon što ga nije uspio uhvatiti i staviti mu lisice, otvorio je vatru službenim oružjem u njegovom pravcu, kada je mladić povrijeđen, a potom je preminuo u bolnici.

Takođe se ističe da su postupci policajca u suprotnosti sa standardnim procedurama za upotrebu vatrenog oružja, dok je dotični policajac uhapšen zbog krivičnog djela “ubistvo izvršeno preko potrebne zaštite”.

Povodom smrti 25-godišnjeg mladića, reagovale su političke partije, aktivisti civilnog društva i građani.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare