U Teslama bi moglo da se nađe vodeno hlađenje i grijanje sjedišta - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Teslama bi moglo da se nađe vodeno hlađenje i grijanje sjedišta

U patentnoj prijavi predatoj u februaru ove godine navodi se da bi vodeno hlađenje i grijanje automobilskih sjedišta bilo u svakom pogledu bolje od vazdušnog.

Kako prenosi portal Autonet.hr, Teslini inženjeri su u februaru ove godine predali patentni zahtev u kome se opisuje njihova inovacija vezana za kontrolu temperature automobilskih sedišta. U Tesli predlažu da se umesto dosadašnjih načina grejanja i hlađenja sedišta putem vazduha počne koristiti sistem baziran na vodi. Ventilacija kroz sunđer i više slojeva tkanine u sedištima nije efikasna, ne može dobro da odvodi toplotu, a sistemi koji je pokreću su nezgrapni i zbog njih sedišta moraju da budu debela.

Nasuprot tome, patent koji se ovde opisuje doveo bi vodeno grejanje i hlađenje samo na one delove sedišta s kojima putnik dolazi u kontakt. Teslini stručnjaci su zamislili da to ostvare tako što će materijal za sedišta izvesti u dva sloja, pri čemu će kroz donji sloj moći da prolazi tečnost.

Sve što ovaj sistem za daljnje funkcionisanje treba jeste element koji će grejati tečnost u njemu, te pumpu. U slučaju kada je potrebno grejati sedište pumpa će kroz njega terati podgrejanu vodu, a kada se putnici zažele hlađenja ista ta voda će moći da odvodi toplotu iz sedišta.

“Ovaj sistem kontrolisanja temperature pruža niske troškove, nizak nivo buke i energetski efikasnu i efikasnu metodu za hlađenje ili grejanje sedišta”, navode u patentnoj prijavi.

Danas objavljeno

Kako se Dacia u krizi probila na vrh

Vanja A

Na elektrifikovane automobila se odnosila gotovo petina prodaje u trećem kvartalu u Evropi

Vanja A

Da li je ova Honda CR-X oldtajmer iz snova?

Vanja A

Ostavite komentar