U Teksasu žele da oporezuju vlasnike električnih automobila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Teksasu žele da oporezuju vlasnike električnih automobila

Električna vozila ne koriste benzin pa samim tim ne participiraju u porezima koje su ugrađene u cenu goriva. Zato u Teksasu ozbiljno razmišljaju o oporezivanju vlasnika električnih vozila, piše Index.hr. Ideja je da im naplate između 190 i 240 USD godišnje, ali i dodatnih 150 USD ako prelaze preko 14.500 km.

Isti tok misli se pojavio u još nekoliko američkih država, a razmišlja se o naplati po pređenoj kilometraži i masi vozila. Ideja je jasna, drumska infrastruktura se finansira i iz poreza za gorivo, a budući da električnim vozilima nisu potrebna fosilna goriva, moraju na drugi način da snose trošak korišćenja javnih saobraćajnica.

Republikanci se u Teksasu zalažu za dodatno oporezivanje vlasnika električnih vozila. U predlogu zakona stoje pomenuti iznosi, a baziran je na proceni da Teksasom saobraća do 300.000 takvih vozila. Uvođenjem poreza bi se godišnje prikupilo dodatnih 37.8 miliona USD tokom iduće godine, a to bi do 2026. godine naraslo na 135.6 miliona dolara. Ako predlog zakona prođe, na snagu bi trebalo da stupi već 1. septembra ove godine.

Plug in America (PIA) se oštro protivi ovakvom oporezivanju, pogotovo jer prosečan vlasnik klasičnog vozila godišnje plati 73 USD davanja. Takođe, naglašavaju da se već u 20 država naplaćuje naknada za registraciju električnog vozila u iznosu od 50 do 200 USD. Takođe, pozivaju i na činjenicu da uskoro s radom počinje Tesla Gigafactory Texas koja će proizvoditi čista vozila i zapošljavati brojne građane, pa ovo nije način kako im se treba odužiti.

Zagovornici električnih vozila zahtevaju da se propiše pravednija naknada vezana isključivo uz kilometražu i masu vozila.

Izvor: Index.hr

Foto: 123RF

Danas objavljeno

Spoj bicikla i električnog automobila: UILA je izrađen pomoću 3D štampača, juri 25 km/h (VIDEO)

Vanja A

Mercedes prvi u Njemačkoj smije i bez vozača

Vanja A

Ništa od VN Kine i u 2023. godini

Vanja A

Ostavite komentar