U Teheranu se danas sastaju Raisi, Putin i Erdogan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Teheranu se danas sastaju Raisi, Putin i Erdogan

U Teheranu će se danas sastati predsjednici Irana, Rusije i Turske, Ebrahim Raisi, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan, kako bi razgovarali o regionalnim i međunarodnim problemima, saopšteno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da će Putin održati trilateralni samit sa kolegama iz Turske i Irana, zemljama koje su garanti Procesa Astana iz 2017. godine vezanog za Siriju, a kojim je predviđeno lakše sprovođenje rješenja konflikta u toj zemlji, prenio je TAS S.

Osim trilateralnih susreta održaće se i bilateralni susreti na marginama samita, a nakon toga Putin se vraća u Moskvu.

Peskov je rekao da bi uskoro mogao biti postignut sveobuhvatni sporazum o strateškoj saradnji Rusije i Irana.

Prema njegovim riječima, ruska verzija teksta sporazuma je predata iranskoj strani polovinom juna, što je Teheran pohvalio.

  • Nadamo se da će poslije dodatnih izmjena, a uzimajući u obzir mišljenje iranske strane, biti moguće potpisivanje sporazuma u skorijoj budućnosti – dodao je Peskov.

Upitan da prokomentariše eventualno povećanje trgovinske razmjene Rusije i Irana sa sadašnje četiri milijarde dolara na 10 do 15 milijardi, Peskov je rekao da bi to moglo da bude i znatno više.

  • Ruski lider je pristalica ideje da treba ići sa najambicioznijim ciljevima. Siguran sam da predsjednik Putin veruje da je moguće da se dostigne visoka ljestvica. Ovo su realni standardni za nas, potencijal naše dvije zemlje je veliki. Moskva i Teheran moraju da rade mnogo ne samo na bilateralnom planu – dodao je Peskov.

On je podsjetio na funkcionisanje privremenog sporazuma o slobodnoj trgovinskoj zoni između Irana i Evroazijske ekonomske unije.

  • Nadamo se da će ovaj sporazum postati trajan i da će to našem odnosu dati još veći podsticaj – naglasio je Peskov.

Ergodan je u ponedjeljak otputovao u službenu posjetu Iranu, a u saopštenju Ankare se navode da će on i njegov kolega Raisi kopredsjedavati sedmom sastanku Tursko-iranskog savjeta za saradnju na visokom nivou u Teheranu 19. jula, prenijela je Anadolija.

  • Svi aspekti tursko-iranskih odnosa i potencijalni koraci koji bi poboljšali bilateralnu saradnju biće razmotreni tokom sastanka Savjeta, koji ce se održati uz učešće resornih ministara – navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će osim o bilateralnim odnosima biti riječi i o regionalnim i globalnim pitanjima.

Na dnevnom redu samita biće i nedavni razvoj dogadaja u Siriji, borba protiv terorističkih organizacija, pokušaji političkog rješenja, humanitarna situacija i dobrovoljni povratak Sirijaca kućama.

Predsjednik Turske će na marginama samita održati i bilateralni sastanak s ruskim kolegom.

Danas objavljeno

Nermin Nikšić kandidat za premijera FBiH

Vanja A

Lučić prebačen u Tužilaštvo, danas odluka o pritvoru

Vanja A

Devastirana Saborna crkva u Mostaru

Vanja A

Ostavite komentar