28. Februara 2020.

U svijetu zaraženo skoro 83.000 ljudi, novi slučajevi u Evropi

Big Portal

Do sada je preminulo skoro 3.000 osoba.

Epidemija novog korona virusa dostigla je “odlučujuću tačku”, izjavio je danas generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adan Gebrejesus i dodao da virus ima potencijal pandemije.

U ovom trenutku, 82 odsto oboljelih u svijetu pokazuje blaže simptome, dok se 18 odsto vode kao kritični slučajevi sa simptomima respiratorne insuficijencije.

Prema raspoloživim podacima, stopa porasta broja oboljelih u svijetu je veća nego u kontinentalnoj Kini, a od 19. februara globalna epidemiološka slika je bolja jer je broj novozaraženih manji od broja izliječenih pacijenata.

U današnjem izvještaju sajta za praćenje epidemije, Vorldmaster, u kontinentalnoj Kini je registrovano ukupno 78.514, od čega 450 novih slučajeva.

Druga po ukupnom broju oboljelih je Južna Koreja sa 1.766 slučajeva, ali i s najvećim registrovanim brojem novooboljelih – 505.

Treći na listi je kruzer “Dajmond princes” ukotvljen u japanskoj luci Jokohama – 705 oboljelih, bez novih zaraženih.

U Italiji je od virusa korona umrlo još troje ljudi, pa se broj umrlih od novog virusa u toj zemlji povećao na 17, dok je broj oboljelih skočio na 650. I druge države bilježe nove slučajeve i pokušavaju da strogim mjerama suzbiju širenje zaraze.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je danas da je u izolaciji u Hrvatskoj 68 osoba, a tri su zaražene.

Broj potvrđenih slučajeva virusa korona u Francuskoj više se nego udvostručio u posljednja 24 časa i iznosi 38, saopštio je francuski ministar zdravlja Olivije Veran. U Austriji je registrovano pet slučajeva.

Prvi slučaj virusa korona potvrđen je u Sjevernoj Irskoj, kao i u Holandiji, dok je u Njemačkoj prijavljeno novih 19 slučajeva.

Guverner Kalifornije saopštio je da su 33 osobe zaražene virusom korona u toj američkoj državi, kao i da se prati stanje više od 8.000 ljudi koji su doputovali iz područja gdje su potencijlano mogli doći u kontakt s virusom.

U Iranu je broj preminulih porastao na 26, što je najgori bilans izvan Kine, a ukupno je zaraženo 245 ljudi.

TANJUG

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare