U Švedskoj život nije stao zbog korone, a da li su uspjli da spasu automobilsko tržište? - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

U Švedskoj život nije stao zbog korone, a da li su uspjli da spasu automobilsko tržište?

Sudeći po rezultatima iz aprila, ova skandinavska zemlja je pretrpila znatno manji pad prodaje automobila u odnosu na druge evropske države.

Švedske vlasti su se tokom vrhunca pandemije koronavirusa u Evropi ponašale drugačije od ostalih država na Starom kontinentu, zbog čega su često bile kritikovane. Vlada je računala na to da će blaže restriktivne mere sačuvati ekonomiju Švedske.

Konačni rezultati takvog pristupa biće poznati na kraju godine, a što se tiče automobilskog tržišta, već sada je vidljivo da je pandemija znatno manje uticala na prodaju novih automobila nego u ostalim evropskim državama.

Volvo V90 Cross Country (Foto: Volvo promo)

Dok je u mnogim zemljama Evrope trgovina novim vozilima u aprilu gotovo potpuno zamrla, u Švedskoj je pad prodaje iznosio “samo” 37,4%, pokazuju podaci sajta focus2move.com.

Tokom proteklog meseca, Šveđani su kupili 18.911 novih automobila, dok je u prva četiri meseca na tom tržištu prodato 85.048 vozila, uz pad od 17,9% u odnosu na isti period 2019.

VW Passat Alltrack (Foto: VW promo)

Očekivano, u aprilu su najtraženiji bili modeli marke Volvo (ukupno prodato 3.082 vozila), na drugom mestu je Volkswagen (2.678), a na trećem Mercedes (1.417).

Slede Kia (1.334) i BMW (1.327).

Najprodavaniji model u aprilu bio je Volvo S/V60, sa 1.327 isporučenih primeraka, dok je drugi Volvo S/V90 (646), a treći Volkswagen Passat (630).

Četvrti je takođe jedan Volvo – SUV XC60 (557), a peti VW Golf (497).

Izvor: B92

Danas objavljeno

Toyota Hilux GR Sport

Vanja A

F1 u Singapuru do 2028.

Vanja A

Smartfon nebjezbedan u vožnji, a šta je sa ekranom multimedijalnog sistema?

Vanja A

Ostavite komentar