U Švedskoj opada povjerenje u zdravstvene vlasti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Švedskoj opada povjerenje u zdravstvene vlasti

U Švedskoj, koja je od početka pandemije korona virusa praktikovala liberalniji pristup odgovoru na virus, počelo je da opada povjerenje u odgovorne, a čak je i švedski kralj, koji se rijetko oglašava, uputio javni prekor.

Znatno više Šveđana oboljelo je i preminulo od virusa Kovid-19 nego u ijednoj drugoj nordijskoj zemlji, a s obzirom da u Stokholmu gotovo da nema više slobodnih kreveta na odjeljenjima za intenzivnu njegu, nivo frustracije je izuzetno porastao, piše Blumberg.

– Švedski narod stradao je u teškim uslovima – izjavio je kralj Karl XVI Gustaf.

Kada je riječ o strategiji primjenjenoj u Švedskoj, Karl Gustaf je dodao da “nismo uspjeli”.

Kako navodi američka agencija, veliki dio krivice usmjeren je na glavnog arhitektu švedske strategije epidemiologa i šefa Agencije za javno zdravlje Andersa Tegnela, a prema anketi obavljenoj u četvrtak, u posljednja dva mjeseca podrška njemu je znatno opala.

– Kralj primjećuje kao i mi drugi da se činjenica da je toliko ljudi preminulo ne može smatrati ničim drugim nego neuspjehom – rekao je premijer Švedske Stefan Lofven.

U međuvremenu, Tegnel je nastavio da brani sveukupnu strategiju Švedske o izbjegavanju uvođenja zaključavanja, a tvrdi i da ne postoje stvarni dokazi da maske za lice rade.

U intervjuu za TV4, Tegnel je rekao da niko ne može reći da li je strategija Švedske zakazala, a za izvještaj objavljen početkom nedjelje koji je pokazao značajne nedostatke u švedskom pristupu koji su doveli do prekomjerne smrtnosti starijih osoba, rekao je da se “manje više sve zemlje bore sa tim”.

Ipak, priznao je i da je situacija u Švedskoj zastrašujuća.

– Počinjemo da se približavamo tački preloma u mnogo različitih aspekata. Shvatam da je zdravstvenoj zaštiti sada veoma teško, osoblje je istrošeno, što sve znači da pritisak na negu postaje veoma, veoma velik – rekao je on.

U svom intervjuu za TV4 Tegnel je rekao da je iznenađen intenzitetom drugog talasa pandemije i dodao da i mnogi drugi dijele njegovo mišljenje.

U Švedskoj je od početka pandemije od korona virusa preminulo oko 8.000 građana, za razliku od Danske gdje je preminulo manje od 1.000, oko 480 u Finskoj i nešto više od 400 u Norveškoj.

Švedska je od početka pandemije imala drugačiji pristup bolesti zasnovan na savjesti građana, zbog čega nije bilo ni zaključavanja zemlje ni uvođenja policijskog časa, niti većih ograničenja.

Danas objavljeno

Detalji tuče u Banjaluci: Jedna osoba završila u bolnici zbog rasprave oko reda ispred pekare

M.

Parlament BiH danas o budžetu, Izbornom zakonu…

M.

Kanada razmjestila dva ratna broda u Baltiku i S. Atlantiku

M.

Ostavite komentar