U susret povratku fudbala: Igrači "marionete", profit preči od zdravlja? - BIGportal.ba
Fudbal Sport

U susret povratku fudbala: Igrači “marionete”, profit preči od zdravlja?

Bundesliga bi trebalo da se nastavi u subotu (16. maj) – uprkos koronavirusu. Međutim, nisu baš svi oduševljeni.

Igrači poput Nevena Subotića, ali i treneri, lekari i političari upozoravaju na rizike po zdravlje, piše “Dojče vele”.

Brojne su uprave nemačkih profesionalnih klubova koje osećaju olakšanje jer će se takmičenje nastaviti. Ali sve se više čuju i kritičari, a takvi glasovi dopiru i iz samog fudbalskog pogona.

“Strah me je da se ne zarazim na utakmici. Opasnost je prisutna u brojnim duelima”, rekao je Seren Bertram, napadač trećeligaša Magdeburga.

On je za list Magdeburger folksštime pojasnio: “Misli nam nisu slobodne, jer bismo posle zaraze mogli da imamo probleme sa plućima do kraja života”.

Slično razmišlja socijaldemokratski političar i zdravstveni stručnjak Karl Lauterbah. On je na društvenim mrežama pre sedam dana objavio: “Ko trenira, a zaražen je, rizikuje oštećenja na plućima, srcu i bubrezima. Čudi me da igrači dozvoljavaju da im to rade. Fudbal mora da bude uzor a ne – hleba i igara”.

Danski pečalbar u Drezdenu kod kojeg je test pozitivan, Simon Makienok, kaže: “Pridržavao sam se svih mera. I uprkos tome – desilo se. To pokazuje da čovek može da se zarazi, svejedno koliko je oprezan”.

On je kasnije izbrisao tu svoju objavu na društvenim mrežama.

“Dugoročne posledice”

Ingo Frobeze, sportski lekar na Nemačkoj visokoj školi sporta u Kelnu, smatra da “igrače i trenere vreba velika opasnost jer moguće infekcije mogu dovesti do značajnih oštećenja”. Dodaje da bi oboleli svakako morali da računaju sa dugoročnim posledicama, jer pri velikom telesnom opterećenju koronavirus deluje razornije.

Frobeze smatra da igrači bivaju pomalo zloupotrebljeni.

Bivši srpski reprezentativac Neven Subotić je poznat po tome što javno iskazuje svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima. Igrač berlinskog Uniona smatra da su igrači – izigrani.

“Prema mojim saznanjima, igrači nisu imali uticaj na odluku”, kaže on za Dojčlandfunk, dodajući da je to pomalo razočaravajuće.

Slično misli i Bertram kada kaže da igrače niko ništa nije pitao: “Mi smo samo marionete”.

Dinamo u karantinu

Iako je ukupan igrački kadar Dinama iz Drezdena zatvoren u četrnaestodnevni karantin nakon saznanja da je Simon Makinok pozitivan na virus, Nemačka fudbalska liga (DFL) se drži svojih termina.

“Ne tumačim to kao korak unazad. Bilo mi je jasno da to uvek može da se desi”, kaže Kristijan Zajfert, menadžer DFL-a i dodaje: “Na početku smo nastavka sezone. Ako Drezden mora 14 dana u karantin, to nije razlog da dovedemo u pitanje celu sezonu. Trenutno ne menjamo cilj već samo planiranje”.

Dinamo ipak neće moći da igra. Prva planirana utakmica je 17. maja u Hanoveru, a sledeća 24. maja u Firtu. Obe utakmice otpadaju jer mere u Dinamu traju do 23. maja. Pošto Dinamovi igrači neće imati vremena za dobre pripreme, jedva da bi se moglo govoriti o fer uslovima.

Kratke pripreme

Pored straha od zaraze igrače i trenere muči nedostatak vremena za pripreme:

“Osam nedelja nismo stvarno trenirali, a sada bi trebalo da za pet nedelja odigramo sve ligaške utakmice, a možda i dodatne utakmice Kupa”, kaže Seren Bertram i dodaje: “Pri takvom opterećenju povrede su neminovne”.

Jens Keler, trener drugoligaša Nirnberga kaže: “Sada bi trebalo da budemo spremni posle deset dana ekipnog treninga? Kao trener nisam dorastao takvoj odgovornosti prema igračima”.

Menadžer Fudbalskog kluba Verder Bremen Frank Bauman takođe smatra da bi bilo dobro da su klubovi imali “makar dve nedelje za ekipni trening”.

Profit preči od zdravlja?

Da li će učestati povrede, pokazaće se naredne nedelje. U Borusiji iz Dortmunda već su dva igrača prijavila mišićne povrede – Aksel Vitsel i Emre Čan, pa je neizvesno da li će u subotu istrčati na teren protiv Šalkea.

Stručnjak sportske medicine Frobeze očekuje da će igrači između sedamdesete i devedesete minute pokazivati znakove umora pa će opasnost od povreda biti veća. Bundesliga pokušava da ublaži problem time što dozvoljava pet izmena igrača tokom utakmice, umesto dosadašnje tri.

Šef DFL Kristijan Zajfert naglašava da brige i strahove treba ozbiljno shvatiti.

“To su legitimna osećanja. Nikada ne bih pokušao da nekoga nagovorim da ih ignoriše”.

Ipak, Zajfert se zalaže za nastavak takmičenja jer bi duži prekid bio preskup. Kaže da 13 od 36 profesionalnih klubova ne bi preživeli bez novca od predstojećih televizijskih prava.

DFL će se suočiti sa prigovorima da je ekonomski interes stavila iznad zdravlja igrača, kao i da utakmice pred praznim tribinama neće imati karakter normalnih i fer susreta. Mada Zajfert priznaje da je ovakvo rešenje rođeno iz velike nevolje, zdravstveni rizik neće snositi fudbalski funkcioneri.

Danas objavljeno

Crna Gora napravila senzaciju, BiH stala na korak od nje

Vanja A

“Đoković može da umre u đubretu”u italijanskom “Korijere dela Seri” objavljen tekst novinara

Vanja A

Više ljudi traži povraćaj novca nego što kupuje karte za Australijan open

Vanja A

Ostavite komentar