21. Oktobra 2022.

U Šumaricama održan “Veliki školski čas”

Big Portal

Premijer Srbije Ana Brnabić predvodila je državnu ceremoniju polaganja vijenaca povodom Dana sjećanja na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, koji se obilježava 21. oktobra, na dan kada su Nijemci, 1941. godine iz odmazde strijeljali oko 3.000 civila u Kragujevcu.

Na spomenik strijeljanim đacima i profesorima kragujevačke gimnazije u Spomen-parku “Kragujevački oktobar u Šumaricama, kraj humki strijeljanih, vijence su položili delegacija Prve kragujevačke gimnazije, premijer Ana Brnabić, predstavnici Narodne skupštine Srbije, grada Kragujevca, ambasada, gradova udruženja i drugi.

Poemu “Zemlja,” književnika Enesa Halilovića, izveli su glumci iz Kragujevca i Beograda, uz učešće hora Prve i Druge Kragujevačke gimnazije.

Prethodno je moleban kragujevačkim novomučenicima služilo sveštenstvo Eparhije šumadijske.

Strijeljanje u Kragujevcu 21. oktobra 1941. godine bilo je odmazda za pogibiju deset i ranjavanje 26 njemačkih vojnika u napadu partizana 16. oktobra 1941. godine na Treći bataljon 749. pešadijskog puka Vermahta.

Iako je te jeseni u Srbiji bilo više slučajeva masovne odmazde nad nedužnim stanovništvom, strijeljanje u Kragujevcu izdvaja se kako načinom izvršenja tako i izborom žrtava jer su na streljanje odvođeni i đaci Kragujevačke gimnazije. Ubijeno je oko 300 đaka i nastavnika.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare