30. Augusta 2022.

U sukobima u Iraku 15 stradalih, Al-Sadr strajkuje glađu

Big Portal

Stotine pristalica al-Sadra upale su u Palatu Republike i sukobile se sa bezbednosnim snagama, a u celoj zemlji uveden je policijski čas.

Sadr je rekao da je započeo štrajk glađu u znak protesta zbog upotrebe oružja sa svih strana.

Tokom najvećih sukoba u poslednjih nekoliko godina, čule su se eksplozije i pucnji iz mitraljeza, a na nebu iznad Zelene zone, u kojoj se nalazi sedište vlade i stranih ambasada, videla se municija za praćenje, prenosi Rojters.

Demonstranti su užadima uklonili barijere ispred vladine palate i probili kapije palate, navodi AP.

Mnogi su uleteli u raskošne salone i mermerne sale palate gde se okupljaju irački lideri i strane zvanice.

Iračka vojska uvela je policijski čas u celoj zemlji, a vršilac dužnosti premijera privremeno je obustavio održavanje sednica vlade, kao odgovor na nasilje.

Prema navodima zdravstvenih zvaničnika, više desetina demonstranata je ranjeno u pucnjavi i prilikom bacanja suzaca, kao i u fizičkim sukobima sa policijom.

Iračka oružana grupa Saraja Salam, koja se dovodi u vezu sa Al-Sadrom, sukobila se sa bezbednosnom grupom Snage narodne mobilizacije.

Mala grupa iz divizije specijalnih snaga i 9. divizije iračke vojske pridružila se pokušajima obuzdavanja militanata, dok su se sukobi satima odvijali u Zelenoj zoni.

Ubijen je najmanje jedan vojnik iz divizije specijalnih snaga, koja je odgovorna za bezbednost u Zelenoj zoni.

Među ranjenima je i jedna žena civil, rekla su dva neimenovana bezbednosna zvaničnika.

Prema navodima bezbednosnih zvaničnika, u sukobima su korišćeni minobacači i raketne granate.

Al-Sadr je ranije kritikovao šiitske političke lidere zbog toga što se nisu odazvali njegovim pozivima za reformu.

Iračka politička scena podeljena je na dva bloka od izbora prošlog oktobra, a pokušaji premijera Mustafe Al-Kadimija da posreduje između „sadrista“ i šiitskih grupa okupljenih u koaliciji Okvir koordinacije nisu bili uspešni.

„Sadristi“ i njihovi sunitski i kurdski saveznici pokušali su da posle izbora formiraju većinsku vladu, ali Okvir koordinacije sprečio je i izbor novog predsednika koji je trebalo da imenuje premijera.

Sadr je u junu, nezadovoljan pregovorima o formiranju nove vlade, povukao svoja 73 poslanika.

Njegove pristalice su krajem jula upale u parlament i od tada ispred skupštinskog zdanja održavaju proteste, zahtevajući prevremene izbore.

Pristalice Al-Sadra su u utorak postavile šatore i protestovale ispred Vrhovnog sudskog veća, optužujući to telo da je pristrasno u korist njihovih političkih rivala.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare