U strepnji zbog Rusije, baltička država upozorila: "Pripremite se" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U strepnji zbog Rusije, baltička država upozorila: “Pripremite se”

Estonska premijerka Kaja Kalas rekla je svojoj naciji da su nestanci struje mogući ako Rusija izbaci baltičke države iz zajedničke električne mreže.

“Takođe moramo biti spremni na to da bi Rusija mogla da isključi Estoniju, Letoniju i Litvaniju iz njihove električne mreže”, rekla je ona u televizijskom obraćanju u četvrtak uveče, navodi se na sajtu vlade, prenosi Rojters.

“Bilo bi mudro da se pripremimo za moguće nestanke struje – što uključuje javne organe, kompanije i svakog pojedinca”, dodala je ona, opisujući sve poremećaje kao “privremene”.

Ona je pozvala ruske državljane koji žive u Estoniji da ignorišu svaki poziv za borbu u Ukrajini: “ne idite, jer nema povratka”.

Trideset godina nakon otcepljenja od tadašnjeg Sovjetskog Saveza i 17 godina od ulaska u EU, baltičke države Litvanija, Letonija i Estonija i dalje zavise od Rusije u pogledu stabilnog snabdevanja strujom.

Projekat koji finansira EU vredan 1,6 milijardi evra (1,94 milijarde dolara) ima za cilj da isključi baltičke države iz njihove zajedničke električne mreže sa Rusijom i Belorusijom 2025. godine u korist decentralizovanog elektroenergetskog sistema kontinentalne Evrope.

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda rekao je Rojtersu u junu da je njegova zemlja spremna ako je Rusija isključi iz regionalne elektroenergetske mreže u znak odmazde zbog blokiranja železničkih isporuka neke ruske robe u moskovsku eksklavu Kalinjingrad.

Evropska elektroenergetska mreža ENTSO-E će se povezati sa mrežama baltičkih država u roku od 24 sata ako Rusija isključi te zemlje, što će pomoći da se izbegnu nestanci struje, rekao je u julu litvanski operater električne mreže Litgrid.

“Ako nas Rusija isključi, čak i danas, bili bismo spremni. Naša analiza pokazuje da snabdevanje električnom energijom neće biti racionalizovano, ne očekuju se ozbiljni poremećaji”, rekao je izvršni direktor Litgrid-a.

Danas objavljeno

Banjaluka: Do 15.00 časova glasalo 42,75 odsto birača

Vanja A

CIK: Do 15.00 časova glasalo 35 odsto birača

Vanja A

U septembru – rekord

Vanja A

Ostavite komentar