27. Februara 2022.

U Stokholmu otvoren muzej u znak sjećanja DJ Avićija

Big Portal

Tragično preminuli mladić, koji se ubio sa 28 godina, Tim Berling, što mu je bilo pravo ime, smatran je jednim od najboljih DJ-eva na svetu.

Za sobom je ostavio nekoliko svetskih hitova, među kojima i „Wake Me Up“ sa pevačicom Aloe Blacc iz 2013. godine.

Posetioci će u muzeju moći da razgledaju prostoriju nameštenu po uzoru na njegovu tinejdžersku spavaću sobu sa brojnim ličnim predmetima, poput autoportreta nacrtanog olovkama u boji, kao i prostoriju nameštenu po uzoru na njegov studio u Los Anđelesu, sa gitarama koje su mu pripadale.

U muzeju se nalazi i prostorija u kojoj će posetioci moći da virtuelno prisustvuju njegovom koncertu.

“On je zauvek sa mnom. Najmanje što sam mogla da učinim je da mu odam počast”, rekla je za AFP Amanda Ekstedt,  Avićijeva obožavateljka.

Svrha posebne prostorije prepune ogledala i ekrana, na kojima se emituju koncerti, gužva, putovanja avionom i ubrzani način života, je da dočara intenzitet umetnikovog života i pritisak kom je bio izložen.

Njegova smrt doprinela je pokretanju bolne teme depresije među mladima.

U muzeju će prvih nekoliko nedelja biti prisutan i psiholog, kako bi pružio podršku obožavaocima koje preplave emocije.

Jedna od upravnica muzeja, Lisa Haling-Adland, pojasnila je da su ona i kolege smatrali kako je prisutnost psihologa potrebna, “s obzirom na to da priča o Timu Avićiju ima vrlo tužan i mračan deo”.

Svetski popularni DJ iz Švedske, čije je pravo ime bilo Tim Bergling, izvršio je samoubistvo tokom odmora koji je provodio sa prijateljima u Omanu, 20. aprila 2018, dve godine nakon što se povukao iz šoubiznisa.

Autor hita “Wake Me Up” dostigao je slavu 2011. godine sa pesmom “Levels”, a prestao je da nastupa 2016. godine, nakon što je počeo borbu sa zavinošću o alkoholu i narkoticima. Mladi DJ koji je nastupao širom sveta, dok je bio živ otvoreno je govorio o alkoholizmu zbog kojeg mu je u 21. godini operisana žučna kesa i slepo crevo.

Kada je postao slavan, prigrlio je životni stil DJ-eva, provodeći većinu vremena na festivalima i u klubovima, zbog čega je počeo da pije.

“To je postala navika, jer se oslanjaš na ohrabrenje i samopouzdanje koje ti daje alkohol, a zatim postaneš zavistan”, ispričao je Avići u intervjuu za GQ magazin 2013. godine.

Izvor: Nova

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare