15. Februara 2022.

U Starom Gracku uznemiravani srpska djevojka i mladić

Big Portal

Rastimir Dabić, otac napadnute devojke, preneo je da se nepoznati Albanac prvo obratio mladiću i devojci na albanskom, a potom izašao iz vozila i krenuo za njima do kuće u koju su pobegli, te počeo da udara u vrata i prozore.

Roditelj srpskog mladića je zatekao nepoznatog muškarca u selu i razgovarao sa njim, preneo je KiM Radio.

“Pitao sam ga – ‘Ko si ti?’, a on mi je rekao ‘Ja sam iz Krajmanovca’. To je u Drenici. Kad sam ga pitao – ‘Zašto si ih napao?’, on mi je rekao da je mislio da je tu njegova žena, onda se udaljio, a ja sam otišao da vidim kako su deca”, rekao je otac mladića koji je “zbog bezbednosti” insistirao da mu se ne objavljuje ime.

Mladić i devojka, kako se dodaje, večeras su dali izjavu u policiji, a njih je obišao i predsednik privremenog organa opštine Lipljan Milan Joksimović, saopštila je Kancelarija za KiM.

U Starom Gracku je ostalo malo srpske omladine. Poslednjih godina je veliki broj mladih napustio selo.

U selu ima tridesetak srpskih domaćinstava u kojima živi stotinak Srba.

Kancelarija za KiM: Etnički motivisani napad izazvao strepnju među preostalim Srbima
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se u Starom Gracku dogodio novi etnički motivisani napad, što je unelo ogroman strah i uznemirenost među preostale Srbe u ovom selu nadomak Lipljana.

“Večerašnji napad izazvao je ogromnu strepnju među preostalim Srbima u Starom Gracku, u kom nikada nisu zarasle rane nakon stravičnog masakra 14 žetelaca”, ističe se u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju o ovom incidentu obavestiće i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka.

“Zahtevamo da se napadač otkrije u najkraćem mogućem roku i adekvatno sankcioniše, jer samo to može donekle umiriti Srbe koji su ostali da žive u ovom mučeničkom mestu”, ističe Kancelarija za KiM i poručuje da je krajnje vreme da međunarodna zajednica takvom delovanju i albanskim ekstremistima stane na put.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je serija incidenata u kojima su žrtve Srbi i SPC na Kosovu i Metohiji kulminirala napadom na srpskog mladića i devojku u Starom Gracku u opštini Lipljan.

Srpska lista najoštrije osuđuje ovaj besomučni napad i poziva nadležne da hitno reaguju i spreče napade na naš narod.

Kako se dodaje, apeluju na međunarodne predstavnike da svojim autoritetom utiču na lidere kosovskih institucija da zaustave napade na Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare