U Srpskoj se radi više od 500 testiranja dnevno - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj se radi više od 500 testiranja dnevno

U laboratorijama Instituta za javno zdravstvo RS i Univerzitetskog kliničkog centra RS ovih dana u 24 časa radi se po više od 500 testiranja uzoraka na novi virus korona, a koji pristižu iz više od polovine opština u Srpskoj.

Uoči proteklog vikenda, ove dvije laboratorije postavile su i svojevrstan rekord, odnosno uradile su čak 765 testiranja laboratorijskih uzoraka za 24 časa, iz ukupno 38 opština, što je do sada najveći broj obrađenih uzoraka u jednom danu.

Od početka pandemije virusa korona do juče ujutro u Srpskoj je urađeno gotovo 11.000 testiranja na ovaj virus.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić nada se da će do polovine maja biti pokrenute i laboratorije za testiranje na novi virus korona u Foči i Bijeljini, što je, kaže, važno za naredni period.

Po njegovim riječima, time bi bila raširena mreža laboratorija u Srpskoj, što je bitno u pripremi za ono što nas očekuje na jesen.

– Ono što već treba da posmatramo je ne toliko maj, koliko oktobar koji nam slijedi. Tada ćemo već imati influencu i korona virus, koji daju gotovo istovjetne simptome i moraćemo kapacitete da usmjerimo na taj period – objašnjava Šeranić.

On je nedavno objasnio i da se u Srpskoj sada provodi aktivni nadzor, što znači i više testiranja nego na početku borbe s epidemijom virusa korona. Ranije je to, kaže, bilo do oko stotinu testiranja dnevno.

– To znači da se i dalje testira svako ko je bio u kontaktu s osobom pozitivnom na virus korona, ali da se traži i neko ko je pozitivan, a u okviru epidemiološki procijenjenih rizičnih kategorija. Proširili smo opseg testiranja i da testiramo zdravstvene radnike, radnike u staračkim domovima, osobe u karantinima, da bi oni mogli biti otpušteni iz karantina, tu su i osobe kod kojih se rade kontrolni testovi, pa se tako povećao i broj testiranja – objašnjava Šeranić.

SrpskaInfo

Danas objavljeno

Haos kod Pentagona – blokirana zgrada

M.

Požar se približava naseljima u Atini, građani pozvani da napuste kuće

M.

“Rat” se nastavlja; “Nikad neće biti ruski”

M.

Ostavite komentar