U Srpskoj nestašica seruma protiv zmijskog otrova - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj nestašica seruma protiv zmijskog otrova

Zdravstvenim ustanovama u Srpskoj trenutno nedostaje seruma protiv zmijskog otrova, a one ustanove koje raspolažu sa nešto doza, ne mogu da ih iskoriste, jer im je istekao rok .

UInstitutu za javno zdravstvo RS kažu da su, zajedno sa dobavljačima, u potrazi za nabavkom seruma.

– U kontaktu sa Institutom za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” pokušaćemo da pronađemo izlaz iz trenutne situacije – ističu za Srpskainfo u IJZ RS i podsjećaju da su lani pokrenuli dva tendera za nabavku seruma koji se koristi protiv zmijskog ugriza.

– Međutim, na njih nije niko prijavio. U ovoj godini je, takođe, pokrenut tender za nabavku seruma, ali ni ovaj put se nije javio niti jedan ponuđač. Zato u Srpskoj nema seruma koji se koristi nakon ugriza zmije – kažu u ovom institutu i naglašavaju da zdravstvene ustanove u RS trenutno raspolažu sa nekoliko doza seruma kom je 31. maja ove godine istekao rok trajanja.

– Serum antiviperinum delotvoran je protiv poluotrovnih i otrovnih zmija koje se javljaju u Evropi. Osobama sa alergijskim bolestima ili reakcijama, nakon dobijanja podataka o ličnoj i porodičnoj anamnezi, poželjno je dati serum antiviperinum u bolničkim uslovima, intramuskularno i uz oprez. U svim slučajevima pacijentu se uključuju analgetici, antibiotici, a nakon provjere sprovodi se antitetanusna zaštita. Ostali terapijski tretman se primjenjuje prema težini kliničke slike u bolničkim uslovima – objašnjavaju u IJZ RS.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Titova vila u Njujorku prodata za 50 miliona dolara, evo koliko će dobiti BiH

Vanja A

Vučić i Hil o bilateralnoj saradnji i problemima u regionu

M.

Putin u petak sa liderima oslobođenih teritorija, potpisivanje sporazuma o ulasku u sastav Rusije

M.

Ostavite komentar