U Srpskoj najviše radnika u oblasti industrije - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj najviše radnika u oblasti industrije

U Srpskoj je lane bilo 8. 000 aktivnih preduzeća i 17. 815 preduzetnika koji tržišno posluju, od čega 33,8 odsto u području trgovine na veliko i malo.

S druge strane, struktura zaposlenih pokazuje da je od oko 187.000 zaposlenih, 40,6 odsto angažovano u područjima industrije, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Najveće troškove rada po zaposlenom imala su preduzeća i preduzetnici u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom – 26.607 KM i informacija i komunikacija – 24.768 KM, a najmanje u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane; hotelijerstvu i ugostiteljstvu – 8.575 KM.

U stvaranju dodate vrijednosti po faktorskim troškovima najveće učešće imala su preduzeća i preduzetnici iz područja prerađivačke industrije – 23,6 odsto, trgovina na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala – 22 odsto i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija – 10,3 odsto.

Najveća dodata vrijednost po zaposlenom, kao mjera produktivnosti rada, ostvarena je u području Informacije i komunikacije – 66.598 KM, te u području Poslovanje nekretninama – 62.408 KM.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

U Austriji najveći šumski požar ikada

M.

U Srpskoj sedam preminulih, zaraženo još 439 osoba

M.

Dr Šekler: Virus gripa se vraća na velika vrata, sada će biti jači udar

M.

Ostavite komentar