U Srpskoj maske više nisu obavezne na otvorenom prostoru - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj maske više nisu obavezne na otvorenom prostoru

Nošenje maski više nije obavezno na području Republike Srpske – odlučio je danas Republički štab za vanredne situacije.

Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske – navodi se u saopštenju nakon sjednice Štaba.

Dakle, od sada se maske vani samo preporučuju i to u određenim situacijama.

Istovremeno, maske u zatvorenom se dalje moraju nositi i to je obavezno po odluci Štaba kao i do sada.

– Ovim zaključkom obavezuju se građani da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja – navodi se u saopštenju.

Od obaveze nošenja zaštitne maske izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Danas objavljeno

Pojavio se opasan trend

M.

Žuti meteoalarm za dijelove BiH zbog kiše i vjetra

M.

Protestna šetnja u Mostaru: “Više nema policijskog sata”

M.

Ostavite komentar