U Srpskoj kažnjena dva trgovca sa 30.000 maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj kažnjena dva trgovca sa 30.000 maraka

Od stupanja na snagu Urebe Vlade Republike Srpske o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena na području Republike Srpske, u proteklih devet dana republička tržišna inspekcija izvršila je 77 kontrola u prodajnim objektima širom Republike Srpske, saopšteno je iz Inspektorata RS.

Podsjećaju da je formiranje cijena osnovnih životnih namirnica poput ulja, brašna, hljeba, soli, šećera i drugih, već definisano Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe.

“U dva slučaja trgovci su kažnjeni jer se nisu pridržavali marži definisanih pomenutim Uredbama, te su im izrečene kazne u iznosu od 30.000 KM.Takođe, inspektori su zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno iste nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.100 KM”, stoji u saopštenju.

Iz Inspektorata ističu da imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen Uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za 45 grupa proizvoda, koje obuhvataju stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda, koji su definisani Uredbom.

“Ovim putem, skrećemo pažnju i subjektima koji vrše promet naftnih derivata da je u cilju zaštite ekonomskih interesa građana, Vlada Republike Srpske donijela i Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Republici Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te da u narednim danima sa stupanjem ove Uredbe na snagu i oni mogu očekivati posjetu inspektora”, saopšteno je.

Iz Inspektorata apeluju na trgovce koji vrše promet roba koje su obuhvaćene pomenutim Uredbama da cijene formiraju u skladu sa definisanim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan.

(BN)

Danas objavljeno

Hrvatska: 356 novih slučajeva, 15 preminulo

M.

Slovenija: Prijavljen 451 slučaj infekcije, sedam preminulih

M.

Pojačane kontrole ugostiteljskih objekata u Srpskoj

M.

Ostavite komentar