10. Aprila 2020.

U Srpskoj kažnjena dva trgovca sa 30.000 maraka

Big Portal

Podsjećaju da je formiranje cijena osnovnih životnih namirnica poput ulja, brašna, hljeba, soli, šećera i drugih, već definisano Uredbom o ograničavanju marži u prometu robe.

“U dva slučaja trgovci su kažnjeni jer se nisu pridržavali marži definisanih pomenutim Uredbama, te su im izrečene kazne u iznosu od 30.000 KM.Takođe, inspektori su zbog drugih utvrđenih nepravilnosti kao što je isticanje cijena, odnosno iste nisu bile vidno istaknute i lako dostupne potrošačima, drugim kontrolisanim subjektima izrekli kazne u iznosu od 4.100 KM”, stoji u saopštenju.

Iz Inspektorata ističu da imajući u vidu obim proizvoda koji je obuhvaćen Uredbom, same kontrole zahtijevaju nešto duže vrijeme, jer inspektori vrše temeljne provjere formiranja cijena za 45 grupa proizvoda, koje obuhvataju stotine različitih tipova i proizvođača proizvoda, koji su definisani Uredbom.

“Ovim putem, skrećemo pažnju i subjektima koji vrše promet naftnih derivata da je u cilju zaštite ekonomskih interesa građana, Vlada Republike Srpske donijela i Uredbu o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena u Republici Srpskoj određivanjem marži u trgovini naftnih derivata, te da u narednim danima sa stupanjem ove Uredbe na snagu i oni mogu očekivati posjetu inspektora”, saopšteno je.

Iz Inspektorata apeluju na trgovce koji vrše promet roba koje su obuhvaćene pomenutim Uredbama da cijene formiraju u skladu sa definisanim maržama, jer su propisane kazne visoke, a svaki prekršaj će biti strogo sankcionisan.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare