U Srpskoj ima dovoljno vakcina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Srpskoj ima dovoljno vakcina

Od 12. februara prošle godine, kada je počela vakcinacija protiv kovida 19, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske isporučio je 750.000 doza vakcina, dok je 718.930 doza primijenjeno, izjavila je Јela Aćimović, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Aćimović ističe da to nije procenat kojem su se nadali, ali su, kako kaže, zadovoljni njihovim odgovorom na pandemiju. Dodala je da još uvijek imamo dovoljno vakcina i prostora za vakcinaciju.

  • Od šest vrsta vakcina najviše smo davali vakcinu Sinofarm, drugi je Sputnjik V, a na trećem mjestu je Fajzer – kazala je Aćimovićeva.

Istakla je da je obuhvat vakcinacije osoba od 65 do 79 godina 64 odsto.

  • Gotovo četvrtina starijih od 65 godina je primila buster dozu. U januaru je više od 70 odsto vakcina koje smo davali bile upravo buster doze – navela je Aćimovićeva i dodala da je najveći broj vakcina do sada dat u Domu zdravlja Banjaluka, zatim u Domu zdravlja Bijeljina, te u Domu zdravlja Doboj.

Trenutna epidemiološka situacija je kaže, bolja, te da pada i broj hospitalizovanih u bolnicama u Srpskoj.

Aćimovićeva je navela da još uvijek nema zvaničnih preporuka za četvrtu dozu vakcine, te da bi to imalo smisla kod imuno-kompromitovanih osoba.

  • Trebamo se fokusirati na vakcinaciju buster dozom – rekla je Aćimovićeva.

Aćimovićeva je rekla da je preporuka Instituta za nošenje maski u školama je nepromijenjena, za manju djecu nisu obavezne maske, do četvrtog razreda, već je to preporuka.

Danas objavljeno

Stoltenberg: Razgovor sa Rusijom više nije moguć, NATO mora pomoći Ukrajini

M.

Vučić Kurtiju: Statusno pitanje završeno, srećan put u Brisel

M.

Preminuo glumac Davor Јanjić

M.

Ostavite komentar