8. Maja 2022.

U Srpskoj 2.028 vozača izgubilo tablice

Big Portal

Kako su naveli postupak u slučaju gubljenja ili krađe registarskih tablica propisan je Pravilnikom o registrovanju vozila.

“Vlasnik registrovanog vozila dužan je odmah a najkasnije u roku od tri dana prijaviti gubitak, krađu ili oštećenje registarske tablice nadležnoj organizacionoj jedinici Ministarstva unutrašnjih poslova, a po osnovu koje prijave nadležni organ, donosi rješenje o oglašavanju registarskih tablica nevažećim”, ističu iz MUP RS.

Dodaju da je vlasnik registrovanog vozila obavezan u Službenom glasniku oglasiti gubljenje ili krađu registarskih tablica.

Prema njihovim riječima, izdavanje novih registarskih tablica rješava se odmah po podnesenom zahtjevu.

“Uz potvrdu o prijavi, rješenje i dokaz da su registarske tablice oglašene nevažećim, vlasnik motornog vozila podnosi zahtjev za izdavanje novih registarskih tablica, po osnovu kojeg nadležna organizaciona jedinica MUP izdaje nove registarske tablice i potvrdu o registraciji vozila, dodajući da se u potvrdi o vlasništvu vozila evidentira navedenu promjenu”, navode iz MUP RS.

Ističu, da sva motorna vozila u saobraćaju na putu moraju imati po dvije registarske tablice postavljene, tako da su dobro vidljive i čitke, jedna na prednjoj, a druga na zadnjoj strani motornog vozila.

Kako je za “Nezavisne novine” rekao Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezjednosti saobraćaja RS, podaci MUP-a su veoma zabrinjavajući.

“Značajan broj gubljenja tablica je usred neodržavanja sistema kojim se pričvršćuje registarska tablica na motornim vozilima, ali i slučajevima saobraćajnih nezgoda dolazi do uništenja istih”, kazao je Jaćimović.

Dodaje da ima i nesavjesnih građana koji uništavaju tablice.

“Imamo i nesavjesne građane i učesnike u saobraćaju koji tablice koje nađu ostavljaju kao suvenire, dok ima i onih koji tuđe tablice sa namjerom skidaju da bi vršili neka krivična djela”, kazao je Jaćimović.

Apeluje na sve vozače da poslije određenog vremena, a posebeno poslije zimskog perioda provjere držače na tablicama, jer zbog hladnog vremena dolazi do pucanja držača.

Kako je kazala Ivana M., prije par mjeseci je izgubila registracijsku tablicu, jer joj je otpala pri vožnji.

“Čim sam vidjela da tablice nema odmah sam otišla u policiju da prijavim, te da pokrenem proceduru vađenja novih tablica. Rekli su mi da sačekam dan, dva, jer tablice se često pronađu, te su uzeli moj kontakt da me pozovi ako ih neko donese u stanicu”, kazala je Ivana M.

Međutim, kako dodaje, za dva dana ih je kontaktirala i rekli su joj da tablica nije donesena u njihovu stanicu.

“Zvala sam ih opet za dva dana, ali bez sreće jer tablica nije pronađena. Onda sam odustala i pokrenula proceduru za vađenje novih registracijskih tablica”, dodala je Ivana M.

Nezavisne.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare