U srijedu godišnjica smrti Milene Dravić - BIGportal.ba
Ex Yu

U srijedu godišnjica smrti Milene Dravić

Srpska glumica Milena Dravić, koja je igrala u više od 100 filmskih ostvarenja i ostvarila niz pozorišnih uloga, od kojih su mnoge višestruko nagrađivane, umrla je 14. oktobra 2018. godine.

Najpoznatije filmske uloge, Milena Dravić, jedna od najpopularnijih glumica bivše Jugoslavije, ostvarila je u filmovima: “Kozara”, “Prekobrojna”, “Jutro”, “Hasanaginica”, “LJubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme” i “Poseban tretman”.

Glumila je zajedno sa najvećim domaćim i holivudskim glumcima i zvijezdama kao što su Ričard Barton i Bred Pit.

U filmovima bila je junakinja ratnih epopeja, buntovnica crnog talasa, izuzetna u komedijama i tragedijama.

Osim filma i televizije, Milena Dravić igrala je i u pozorištu, gdje je ostvarila sedamdesetak uloga.

Sa svojim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem vodila je od 1972. do 1974. godine šou-program “Obraz uz obraz” – jednu od najpopularnijih zabavnih emisija bivše Jugoslavije.

Dravićeva je dobitnica velikog broja domaćih i inostranih nagrada i priznanja.

Neke od njih su: nagrada za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalna nagrada “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, sedam “Pulskih arena”, tri statuete “Ćuran” na “Danima komedije” u Jagodini, te Gran-pri “Tatjana Lukjanova”.

Za izuzetan doprinos dramskoj umjetnosti, Milena je nagrađena najprestižnijim srpskim priznanjima, kao što su: Dobričin prsten, “Velika Žanka”, nagrada “Pavle Vuisić”, statueta “Joakim Vujić”, “Zlatni ćuran” i Nušićeva nagrada.

Nezavisne

Danas objavljeno

SAHRANJEN AKI RAHIMOVSKI: Dirljivi stihovi uz fotografiju rasplakali mnoge, od pjevača se oprostila porodica i prijatelji

Vanja A

Marinko bi danas napunio 68 godina: Mare nedostaješ nam, poručili sinovi!

Vanja A

Željko Vasić “otvara” kafanu: Na repertoaru od Stinga do Silvane!

Vanja A

Ostavite komentar