U Srbiju stigao avion sa medicinskom opremom - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Srbiju stigao avion sa medicinskom opremom

Na beogradski aerodrom “Nikola Tesla” danas je stigao avion sa medicinskom opremom koju je dijelom donirala EU, a dijelom kupila Srbija.

Avion sa pomoći dočekali su šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i premijer Srbije Ana Brnabić, koja je navela da je EU donirala zaštitne maske, beskontaktne toplomjere, a da se u avionu nalazi i nešto više od 200.000 zaštitnih skafandera koje je Srbija kupila za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama.

“Ovo je 11. od ukupno 15 aviona za koje transport plaća EU. Taj transport od Kine do Srbije, u zavisnosti od veličine aviona košta od 400.000 do 500.000 evra. Očekujemo dodatne trijažne kontejnere u narednoj nedelji, kao i mašine za kiseonik i respiratore”, rekla je Brnabićeva.

Ona ističe da je uputila pismo komesaru za proširenje EU Oliveru Verhejiu da razmotri mogućnost da zajedno sa EU odobri pomoć Srbiji kako bi imala dodatne avione koji dopremaju opremu koju je Srbija već kupila svojim novcem.

Brnabićeva je navela da je dogovoreno da se 93 miliona evra, koliko je bilo predviđeno za Srbiju kroz IPA fondove EU, preusmjeri za hitnu medicinsku pomoć, kao i da je EU omogućila još 80 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je u avionu medicinska oprema koju je EU donirala, među kojima je 800.000 zaštitnih maski za medicinske radnike.

Danas objavljeno

U Hrvatskoj još 857 zaraženih, preminula 31 osoba

M.

Evropa pleše po ivici katastrofe

M.

Pet preminulih i 125 novozaraženih u Srpskoj

M.

Ostavite komentar