11. Aprila 2020.

U Srbiji još tri smrtna slučaja, zaraženo 27 dJece; “Držimo situaciju pod kontrolom”

Big Portal

Ministar zdavlja Zlatibor Lončar saopštio je da je ukupno 441 zdravsrveni radnik u Srbiji zaražen, a njih 228 je u bolnici.

“Mi smo pitani da li smo saglasni i rekli smo da jesmo, znamo da ima zaraženih u redakcijama, to je bio razlog da se pristane na onlajn. To se radi u drugim zemljama, nismo videli nakakav problem u tome. Što se mene tičem može i ne mora, ali je korektno”, rekao je epidemiolog Predrag Kon.

“Izbacujemo politiku, trudimo se da sačuvamo svaki život”, doda je ministar Lončar.

Ministar je rekao da je 27 dece nalazi na lečenju.

“Oboleli su imali u proseku od 15 do 20 kontakata. Broj koji ispitujemo se menja. Imali smo najviše radno aktivnih pa je taj broj veći, naravno da je kod stariji taj broj manji”, rekao je dr Kon.

Ministar Lončar je objasnio da je obezbeđeno dovoljno medicinskog osoblja za sve bolnice koje su pretvorene u kovid bolnice.

“Sve više je potpuno zdravih koji su pozitvini, i oni se odmah isključuju sa posla. Najviše će biti asimptomatskih među lekarima, to će se otrkiti tek na leto.”, dodao je epidemiolog Predrag Kon.

“Važno je da se na vreme prijave sve promene zdravstvenog stanaj, tako spašavamo živote. To su promene saturacije, promene na rendgenskom snimku, to direktno utiče na ishod lečenja. Zato su važne te privremene bolnice, one spašavaju živote.” ,rekao je ministar Zlatibor Lončar.

Doktor Kon je rekao da se boravkom u privremenim bolnicama skraćuje vreme lečenja.

“Doneta je odluka kojisu to tačno testovi iz Kine koje mi možemo da koristimo. Njihovi stručnjaci su objasnili da postoje testovi sa kojima nemaju iskustva i da ih ne preporučuju. Nemamo samo testove iz Kine, imamo i iz drugih zemalja. Želimo da iskoristimo svako iskustvo, ne želimo da nam neko donese testove koji nisu isprobani. Koristimo samo one testove koji su dokazano provereni”, rekao je ministar Lončar.

Epidemiolog Kon je rekao da su sve mere bile pravoremene i da se nećemo stideti ovog “srpskog scenarija”.

“Nijedna bolnica nije žarište. To se odmah prekinulo, jer si koji su otkriveni kao zaraženi i obolelih su sklonjeni sa posla”, rekao je dr Kon.

“Svi oni koji su bili u neposrdnom kontaktu sa zaraženima idu u izolaciju. Čim se pojave neke tegobe i kod zaposlenih, on se izdvaja i menja, to je jedini način”, rekao je Kon o situaciji u staračkim domovima.

“U domovima za stara licej 31 zaraženi. Za dvoje preminulih u Domu za odrasla i stara lica nema potvrde da je uzrok kovid19”, rekao je dr Kon.

“Najvažnije je da nema ulaska i izlaska iz domova dok ovo ne prođe”, rekao je ministar Lončar.

“Najviše zaraženih je u Beogradu. Pratićemo i dalje epidemiološku situaciju, sada tu nema ništa da se uradi osim da se poštuju mere. Utisak je da sedelimično poštuju mere, negde potpuno, negde se ne poštuju, ali to je samo utisak. To se ne može sada precizno reći”, dodao je epidemiolog Kon.

“Građani bi trebalo da idu u kovid ambulante čim osete bilo kakve simptome, da ne misle da će to nešto da prebole na nogama, važno je da se na vreme otkrije. Svi koji imaju temperaturu, kašalj, teškoće u disanju, kratak dah treba odmah da se javi kovid ambulantama”, dodao je on.

“Mora najmanje dve nedelje da se vidi potpuno jasan pad novh slučajeva da bi moglo da se razmišlja o postepenom ukidanju mere”, naglasio je epidemiolog Kon.

“Za sada držimo situaciju pod kontrolom, što je za ovu nedelju u kojoj se nalazimo jako bitno”, rekao je ministar Lončar.

On je rekao da je taj period krajm aprila, ali da o tome mora vrlo oprezno da se odlučuje.

Epidemilog Kon je naglasio da je bitno sačuvati Domove za stare koji su posebno rizični i da je za sve najvažnija gvozdena disciplina.

b92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare