U Srbiji danas počinje popis stanovništva - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Srbiji danas počinje popis stanovništva

Oko 15.000 izabranih popisivača krenuće od vrata do vrata, da od građana Srbije metodom intervjua prikupljaju popisne podatke.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je da će popis trajati narednih mjesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i da ljubazno odgovore na njihova pitanja.

Građani će odgovarati na 69 pitanja, a popis traje oko 30 minuta.
Popisivači će nositi identifikacionu karticu sa fotografijom, imenom i prezimenom i dužni su da je pokažu građanima ako zatraže.

Kovačević je na konferenciji za medije rekao da će najbolji popisivači biti angažovani u njihovim centrima, kao i da će imati priliku da učestvuju u drugom po masovnosti istraživanju, u popisu poljoprivrede sledeće godine.

“Popis se sprovodi da bismo dobili precizne podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje pouzdane slike trenutnog stanja, za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posljedica iseljavanja u inostranstvo u posljednjih 11 godina”, rekao je Kovačević.

On je naglasio da je izuzetno važno da svi učestvuju u popisu i zajedno doprinesu njegovoj uspješnoj realizaciji.

Šef operacija Delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog.

Klaucke je naveo da je naš zavod sproveo obimnu pripremu za popis stanovništva koji će se, kako kaže, sprovesti u skladu sa najvišim međunarodnim standardima.

Danas objavljeno

Smanjen rizik da Putin upotrijebi nuklearno oružje

M.

U narednim danima moguća nova hapšenja u Njemačkoj

M.

Vučević: Događaji na sjeveru KiM i u Velikoj Hoči poruka da Srbi nisu poželjni

M.

Ostavite komentar