U Španiji počinje najduži period žalosti u posljednjih 40 godina - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Španiji počinje najduži period žalosti u posljednjih 40 godina

U Španiji danas počinje desetodnevna žalost za žrtve virusa Covid-19, koju je proglasila španska vlada, a što je najduži period žalosti u posljednjih 40 godina. Tokom dana žalosti zastave će na više od 14.000 ustanova i plovila biti na pola koplja, prenosi britanski Gardijan.

Portparolka španske vlade Marija Hesus Montero rekla je da je više od 80 posto preminulih starije od 70 godina i da su to “oni koji su pomogli da se današnja zemlja izgradi”, prenosi AP.

– Oni će zauvijek ostati u našem sjećanju – rekla je Montero.

Kralj Filip šesti predvodit će ceremoniju sjećanja, nakon što zemlja izađe iz karantina uvedenog prije dva i po mjeseca.

Inače, na prozorima privatnih stanova u Španiji se mogu vidjeti španske zastave sa crnom trakom, koje predstavljaju simbol gubitka države, ali i bijes zbog načina na koji se država odnosila prema pandemiji.

Vlasti u Madridu, uporištu konzervativne opozicije, postavile su na pojedina obilježja grada velike crne ekrane, a ispred gradske skupštine postavljen je plamen na gas okružen crvenim cvijećem sa tablom na kojoj piše “tvoj plamen se nikada neće ugasiti u našim srcima”.

U Španiji je zabilježeno 27.119 smrtnih slučajeva od korona virusa i 236.259 zaraženih.

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar