U Sloveniji stanje sve ozbiljnije - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Sloveniji stanje sve ozbiljnije

U Sloveniji je epidemiološka situacija sve ozbiljnija jer se drugi dan zaredom beleži više od 300 novih zaraza koronavirusom, prenela je Hina.

U poslednja 24 sata u Sloveniji su potvrđene 362 infekcije korona virusom, što je neznatno manje od jučerašnjih rekordnih 387, rekao je jutros za slovačku televiziju portparol vlade Jelko Kacin.

Od danas je u Sloveniji na snazi odluka vlade o zabrani okupljanja više od deset ljudi u javnim i privatnim prostorijama. Trgovine, pošte i slične ustanove moraju da obezbede da u isto vreme u njima ne bude više od jedne osobe na 20 kvadratnih metara. Uvedena su ograničenja za rad lokala i reastorana koji će moći da poslužuju goste samo za stolovima, uz potreban razmak, dok su zabranjeni prijemi i na kojima se poslužuje jelo i piće.

Ministar unutarašnjih poslova Aleš Hojs izjavio je sinoć da ako narednih dana nove mere ne budu dale željeni rezultat i broj novozaraženih na padne, onda će vlada razmisliti i o strožim merama i preporukama, a moguće je i postepeno zatvaranje frizerskih salona i sličnih delatnosti, kao što je bilo proletos za vreme prvog talasa epidemije.

Hojs je potvrdio da će se danas popodne na zahtev premijera Janeza Janše održati i sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost na kome će se raspravljati o epidemiološkoj situaciji koja je ozbiljna.

Janša je početkom nedelje na konferenciji za novinare pozvao gradjane na odgovornost i solidarnost kroz strogo pridržavanje epidemioloških pravila, rekavši da će to biti svojevrsni društveni test, a da bi Slovenija u slučaju dramatičnog pogoršanje situacije i ulaska u tzv. crvenu zonu riskirala zatvaranje sa svim društvenim i ekonomskim posledicama, što treba izbeći.

Prema planu koji je ove nedelje potvrdila vlada, Slovenija bi ušla u tzv. crvenu zonu i ponovo proglasila epidemiju kada broj zaraćenih na sto hiljada stanovnika u 14 dana predje 140, i kad u bolnicama bude više od 250 obolelih, od kojih 50 teže. U tom slučaju bile bi potrebne drastičnije mere, koje mogu da se izbegnu uz disciplinovano ponašanje.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

Lukajić sproveden u KPZ Tunjice

M.

Pronađen uginuli kit, jedan od najvećih viđenih na Mediteranu

M.

Prvi put ove godine: Sastaju se članice EU

M.

Ostavite komentar