U Sloveniji brojke rastu, očekuju se nove mjere - BIGportal.ba
Region Vijesti

U Sloveniji brojke rastu, očekuju se nove mjere

U Sloveniji je u protekla 24 časa potvrđeno 4.086 novih slučajeva zaraze virusom korona, među 10.577 testiranja, a već deseti dan zaredom brojke ubrzano rastu, što se pripisuje širenju omikron varijante.

Prije nedjelju dana bio je 1.871 novi slučaj zaraze, uz trećinu pozitivnih testova.

Ministarstvo zdravstva saopštilo je da su u bolnicama trenutno ukupno 542 kovid pacijenta, šest oboljelih preminulo je u posljednja 24 časa, a u državi je 23.041 aktivni slučaj zaraze.

Među novim slučajevima zaraze prevladavaju mlađe kategorije koje imaju slabe simptome, ali se epidemiolozi boje prenosa zaraza kod starijih aktivnih generacija.

Prema najnovijoj projekciji na ljubljanskom Zdravstvenom fakultetu, očekuje se brzi rast širenja omikrona i novih zaraza, pa će ih početkom februara biti oko 8.500, a mogu rasti i do 9.000 slučajeva.

Očekuje se da će Vlada do kraja nedjelje donijeti nove mjere za ograničavanje rasta epidemije, ali ne treba još očekivati uvođenje obaveznog vakcinisanja, kao ni skraćivanje perioda karantina za one koji su bili u kontaktu sa zaraženima, prenose slovenački mediji.

Prema preporukama epidemiologa vladi Janeza Janše, stroge restrikcije morale bi se obvezno uvesti onda kad broj oboljelih na intenzivnim odjeljenjima pređe 200, a sada ih je tamo smješteno 158.

Danas objavljeno

Patrijarh srpski Porfirije danas u Tuzli

M.

Pucnjava u Oslu, ubijene dvije osobe, ranjeno 14

M.

Rusi blokirali: “Imaju dve mogućnosti ili da se predaju, ili da poginu”

M.

Ostavite komentar