11. Januara 2021.

U Sloveniji 426 novozaraženih

Big Portal

Od posljedica Kovida-19 preminulo je još 25 ljudi.

Sve dosadašnje restrikcije i mjere ostaju na snazi najmanje do kraja sedmice.

Sa 1.720 PCR testova potvrđeno je 368 zaraza, što znači da je 21,4 posto nalaza bilo pozitivnih, te s 480 brzih antigenskih testova još 58 zaraza, uz 12,1 posto pozitivnih rezultata.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 24.314, a prosječni broj zaraza u jednom danu za posljednjih sedam dana iznosi 1.967.

Mjere ostaju barem do kraja sedmice

Iako je broj hospitalizovanih kovid pacijenata zadnjih dana stabilan, još uvijek je velik broj dnevno zaraženih.

Vlada ?aneza ?anše poručila je da sve restrikcije koje su uvedene ostaju na snazi najmanje do kraja sedmice, vjerovatno i duže, te da bi eventualno moglo doći samo do “otvaranja” nastave u učionicama, ali samo za učenike prva tri razreda osnovne škole.

U bolnicama je trenutno 1.192 oboljelih od Kovida-19, od čega ih je 202 na odjelima intenzivne njege, a sa preminulima u zadnja 24 časa ukupan broj fatalnih ishoda bolesti od početka epidemije povećao se, prema evidenciji Ministarstva zdravstva, na 2.998.

Uskoro plan vakcinisanja

Slovenačka Vlada najavila je početak opsežne kampanje osvješćivanja populacije o potrebi vakcinisanja.

Epidemiolog Mateja Logar iz ljubljanskog UKC-a rekla je da vjeruje da će u činjenicu da je vakcina sigurna ljude uvjeriti i uspješan dosadašnji tok vakcinisanja zdravstvenog sektora.

Vlada namjerava sredinom sedmice objaviti plan vakcinisanja u prva dva mjeseca ove godine. Mediji navode da je predviđeno da se u prvoj fazi vakcinišu osobe starije od 80 godina koje nisu u institucijama, odnosno domovima za starije.

Kako prenose mediji, u prvoj će fazi za vakcinaciju populacije te starosti svaka ambulanta u domovima zdravlja dobiti samo po deset doza vakcina.

Kako danas prenose slovenski mediji, epidemiolozi i Vlada ocjenjuju da je epidemija još u fazi rasta, te da ne treba očekivati skorašnje ublažavanje mjera i restrikcija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare