U sjenci raskola: Partizan slavi 77. rođendan - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

U sjenci raskola: Partizan slavi 77. rođendan

Na današnji dan pre 77. godina osnovano je Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Godine su prolazile, država je menjala ime, ali je JSD Partizan nastavio da postoji pod istim nazivom.

Klubovi iz crno-bele porodice su osvajali titule evropskih šampiona, sportisti pisali istoriju svojih sportova i postavljali nove standarde.

“Povodom 11.000 prodatih sezonskih ulaznica, KK Partizan je pripremio iznenađenje za najuspešnijeg sportistu i najuspešniju sportistkinju JSD Partizan. Specijalni pokloni, biće im uručeni u utorak, nakon treninga crno-belih košarkaša”, saopštio je KKP.

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan je osnovano 4. oktobra 1945. godine u Beogradu u, pod nazivom Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije Partizan

Godine 1950. Partizan se reorganizuje i postaje sportsko društvo, a njegove sekcije prerastaju u klubove i okupljaju pored pripadnika JNA, i ostale građane svih uzrasta, osnivajući omladinske, a u nekim klubovima i ženske ekipe.

Na godišnjoj skupštini 1960. dopunjuje naziv društva u Jugoslovensko sportsko društvo Partizan.

Među prvim njegovim sekcijama su fudbalska i atletska, košarkaška, biciklistička i teniska.

“Nikada se za ovih 77 godina ljubav prema Partizanu nije merila titulama i trofejima, a bilo ih je toliko mnogo da je trofejna sala stadiona premala da svi u nju stanu”poručili su iz FKP.

Poslednji su osnovani tekvondo (1996) i ženski vaterpolo klub (2009). Sportsko društvo je asocijacija dvadeset i sedam klubova u dvadeset i četiri sporta.

Danas je JSD u najvećoj krizi od osnivanja jer u vreme velike ekonomske krize tokom koje brojni sportovi jedva uspevaju da prežive, čelnici dve najvažnije sportske sekcije – fudbalske i košarkaške su bore za prevlast.

Zvanično je predsednik JSD prvi čovek KKP Ostoja Mijailović, ali to osporavaju čelnici fudbalskog kluba na čelu sa Miloradom Vučelićem.

Danas objavljeno

Novak Đoković igra za “sokolove”

Zeljka

Košarkaški praznik – Zvezda ili Partizan?

Zeljka

Janis bolji od Luke, Jović nije igrao, Trio Kari-Pul-Tompson razbio Minesotu

Zeljka

Ostavite komentar