U Singapuru otvorena najveća plutajuća solarna farma na svijetu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U Singapuru otvorena najveća plutajuća solarna farma na svijetu

Singapur je predstavio plutajuću farmu solarnih panela, najveću na svijetu koja zahvata površinu 45 fudbalskih igrališta i proizvodi dovoljno električne energije za napajanje pet postrojenja za prečišćavanje vode na ostrvu.

Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 odsto zbog efekta hlađenja koji pruža voda i s obzirom na to da ih ne zaklanjaju zgrade, istaknuto je na predstavljanju projekta.

Električna energija proizvedena iz 122.000 solarnih panela na lokaciji od 45 hektara trebalo bi da učini Singapur jednom od rijetkih zemalja na svijetu koja ima sistem za prečišćavanje vode koji se u potpunosti napja održivom energijom.

Kako bi ublažili zabrinutost javnosti, singapurska Agencija za vodu je naglasila da su sve potrebne procjene sprovedene prije postavljanja solarnih panela kako bi se osiguralo da nema značajnog uticaja na vodeni biljni i životinjski svijet ili kvalitet vode.

  • Platforme su pažljivo projektovane kako bi se poboljšao protok vazduha i omogućilo da sunčeva svjetlost prolazi kroz vodu (da bi doprla do podvodnog živog svijeta) – naglasila je ?en Tan, regionalna direktorka kompanije “Sembcorp Industries”.

Solarni paneli bi trebalo da traju 25 godina, a kao pomoć u njihovom održavanju će se koristiti dronovi.

Trenutno se u Singapuru razvijaju još četiri druga projekta plutajućih solarnih panela.

Danas objavljeno

Dodik: BiH decenijama nema stvarni institucionalni suverenitet

M.

“Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova”

M.

Merkel razriješena dužnosti, Vlada u tehničkom mandatu

M.

Ostavite komentar