U sedam dana izgubili 4,8 milijardi dolara rezervi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

U sedam dana izgubili 4,8 milijardi dolara rezervi

Turska je imala najveći gubitak u rezervama stranih valuta od početka ove godine.

Za samo jednu nedelju izgubila je 4,8 milijardi dolara. To se smatra velikim troškom pokušaja da se očuva vrednost domaće valute.

Iz Centralne banke ove države je saopšteno da se gubitak desio u sedam dana do 13. maja. Ukupne turske rezerve, što se odnosi i na rezerve u zlatu, su najniže u poslednjih 10 meseci te iznose 61,2 milijarde dolara.

Kristijan Mađo iz londonske finansijske kompanije TD sekjuritiz je ovaj gubitak nazvao šokantnim te mu je to pokazatelj da su ekonomske mere ove države neuspešne, prenosi Klix.

Uprkos tome što državne banke povremeno intervenišu na deviznim tržištima, lira ima najnižu vrednost u odnosu na dolar. Samo od početka godine izgubila je 16 odsto vrednosti u odnosu na vrednost američke valute.

Državne banke nisu komentarisale svoje intervencije, ali je bivši guverner Centralne banke 2020. izjavio da su intervencije u skladu sa zakonom.

Američki poslovni portal Blumberg piše da smanjenje rezervi predstavlja ključni izvor ranjivosti za tursku ekonomiju. Predsednik ove zemlje Redžep Tajip Erdogan je istakao da je 2019. i 2020. potrošeno 165 milijardi dolara kako bi se stabilizovala domaća valuta.

Prema proceni Blumberga, ova mera se znatno izjalovila te je Centralna banka u konačnici bila primorana da povisi kamatne stope.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Dodik: Ustavni sud – svaštarska institucija

Vanja A

Predstavnički dom BiH usvojio Prijedlog zakona o budžetu

Vanja A

Buknulo crno tržiše nafte u Republici Srpskoj

Vanja A

Ostavite komentar