1. Novembra 2021.

U Sarajevu više oporavljenih nego novozaraženih osoba, jedan smrtni slučaj

Big Portal

Poređenja radi, jučer je u ovom kantonu registrovano 113 osoba pozitivnih na koronavirus, od 681 obrađenog testa. Preminulo je pet osoba.

Na bolničkom liječenju su 154 pacijenta, od kojih su 142 sa akutnom zarazom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je, kako je navedeno, 15,58 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječe se 83 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 71. Na respirator je priključeno 10 osoba, a isti broj pacijenata koristi neinvazivnu ventilaciju. Devet osoba koristi kiseoničku podršku disanju.

U Kantonu Sarajevo je 1.389 aktivnih slučajeva. U samoizolaciji je 2.618 osoba. Od početka pandemije evidentirano je 63.517 osoba koje su bile pozitivne na koronavirus te 60.648 izliječenih.

“U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 146, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na virus na 100.000 stanovnika, iznosi 242”, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U Covid ambulantama Doma zdravlja pregledana su 372 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid ambulantama uzeto je 697 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 7:30 do 20 sati.

Covid pozivni centar imao je 360 poziva te je u Covid ambulantama bilo 225 razgovora s pacijentima .

U toku proteklog dana iskorištene su 372 doze vakcina, i to samo u dvorani Zetra.

Napomenuto je da se od danas, 1. novembra, vakcinacija neće vršiti u Zetri, nego u domovima zdravlja na području svih devet općina Kantona Sarajevo.

Iz kantonalnog Ministarstva zdravstva još jednom su pozvali građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih osoba. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare