U Sarajevu troje novozaraženih, revakcinacija Pfizerom prolongirana nekoliko dana - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Sarajevu troje novozaraženih, revakcinacija Pfizerom prolongirana nekoliko dana

U posljednja 24 sata u Kantonu Sarajevo analizirano je 308 uzoraka na koronavirus, od čega su zabilježena tri nova slučaja zaraze. Od koronavirusa oporavilo se 11 osoba, a jedna osoba je preminula.

Od pomenutog broja novozaraženih, tri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 14, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” njih 17. Nema pacijenata na respiratoru, niti onih koji koriste kiseoničku potporu disanju. U protekla 24 sata s bolničkog liječenja je otpušteno pet osoba.

Kada je riječ o vakcinaciji, iz Doma zdravlja KS obrazložili su da je revakcinacija građana Pfizer vakcinama prolongirana nekoliko dana. Očekuje se da će ove vakcine danas stići Zavodu za javno zdravstvo FBiH, koji će ih poslati Agenciji za lijekove BiH na provjeru, a nakon toga će vakcine biti distribuirane Kantonu Sarajevo.

Poručuju građanima da nema razloga za zabrinutost, jer će odmah po prijemu vakcina biti nastavljena revakcinacija. Ističu da se druga doza Pfizer vakcine, shodno uputama proizvođača, može aplicirati i do šest sedmica od prve vakcinacije.

O ponovnom početku i terminima revakcinacije građani će biti pravovremeno obaviješteni putem Informacionog sistema zaduženog za pozivanje građana na vakcinaciju, kao i putem medija.

Kanton Sarajevo danas bilježi 149 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 829 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo je evidentirano ukupno 52.630 osoba zaraženih koronavirusom i 51.197 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je šest, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi devet.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 54 pacijenta, od kojih je jedan transportovan na bolničko liječenje, na KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 60 brisova, a s ovim brojem na drive-in punktu i u Covid-ambulantama ukupno je uzeto 249 brisova za PCR testiranje.

Covid-pozivni centar je zabilježio 146 poziva proteklog dana, a obavljeno je i 130 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

Klix.ba

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar