U Sarajevu registrovano 11 novozaraženih, u bolnici 36 pacijenata - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Sarajevu registrovano 11 novozaraženih, u bolnici 36 pacijenata

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo potvrđeno je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom od 509 testiranih sugrađana, a od Covid-19 infekcije oporavilo se 10 osoba. U istom periodu nije bilo preminulih od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 23, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 13. Nema pacijenata na respiratoru, a jedan pacijent koristi potporu kisikom iznad 15 l/min.

Kanton Sarajevo danas bilježi 75 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 651 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.688 osoba zaraženih koronavirusom i 51.327 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi sedam.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS tokom proteklog dana pregledana su 42 pacijenta, a transporta na bolničko liječenje nije bilo. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 46 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 228 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 170 poziva, a obavljena su i 62 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

REVAKCINACIJA U SARAJEVU
Stariji građani stigli pred Zetru kako bi završili proces imunizacije
Danas je na revakcinaciju u Zetri pozvano 1.580 građana Kantona Sarajevo, od čega 1.120 onih koji su prvu dozu vakcine AstraZeneca primili 21. aprila 2021. godine.

Zbog sprečavanja stvaranja gužvi ispred Zetre i visokih temperatura zraka, molimo građane da striktno poštuju termine koji su im naznačeni u pozivu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Klix.ba

Danas objavljeno

SZO: Prve informacije o omikronu govore…

M.

Virus u Srpskoj potvrđen kod 26 оsоba, preminulo 16

M.

Od marta naredne godine obavezna vakcina u Njemačkoj

M.

Ostavite komentar