U Sarajevu nema preminulih niti pacijenata na respiratoru, zatvaraju se neki punktovi za testiranje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Sarajevu nema preminulih niti pacijenata na respiratoru, zatvaraju se neki punktovi za testiranje

U protekla 24 sata, u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno sedam osoba od testiranih 428. Od Covid infekcije se oporavilo devet osoba. Tokom jučerašnjeg dana od posljedica Covid-19 infekcije nije bilo preminulih osoba.

Od pomenutog broja novozaraženih četiri osobe pripadaju porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije.

Trenutno je u KS hospitalizirano 36 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 16, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 20 pacijenata. Na sreću, na respiratoru nije niti jedan pacijent, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama.

U protekla 24 sata pet osoba je otpušteno sa hospitalizacije. Kanton Sarajevo danas bilježi 216 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.157 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.513 osoba zaraženih koronavirusom i 51.016 izliječenih. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je osam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 13.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 61 pacijent, dva su transportovana u Opću bolnicu i dva na KCUS.

Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 29 PCR uzoraka. Ukupno je proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama izvršeno 200 PCR testiranja. Covid-pozivni centar je zabilježio 91 poziv, a obavljen je i 121 razgovor sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Podsjećamo i da su iz JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo obavijestili sve građane sa simptomima na koronavirus da će od ponedjeljka, 7. juna, moći ići na pregled u Covid-ambulante na dvije lokacije svaki dan u periodu od 7:30 – 20:00 sati, i to u:

Covid-ambulanta Saraj Polje koja će pokrivati pet općina – Novi Grad, Novo Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo

Covid-ambulanta Centar koja će pokrivati četiri općine – Centar, Stari Grad, Vogošću i Ilijaš.

Drive-in punkt Vrbanja za testiranje na koronu radit će za cijeli Kanton Sarajevo od 08:00 – 18:00 sati svaki dan, dok će se ostali drive-in punktovi zatvoriti. Punktovi za testiranje pri organizacionim jedinicama će nastaviti raditi, kao i do sada, u prvoj smjeni.

Također su informisali i da će porodični ljekari primati pozive za vakcinaciju svih građana koji se ne mogu prijaviti putem Viber-aplikacije, kao i da će spiskove sa njihovim imenima dostavljati svakog petka.

“Kada stignu vakcine, prema prioritetima, sve osobe sa tih spiskova će dobiti obavještenje o terminima za svoju vakcinaciju”, naglasili su iz JU Dom zdravlja KS.

U Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba bit će nastavljena u ponedjeljak, 07. juna ove godine. Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Danas objavljeno

Američki “udar obezglavljivanja” Moskve?; “Nadamo se da ne sumnjate”

M.

Voz usmrtio muškarca

M.

Muškarac stradao u šumi

M.

Ostavite komentar