7. Augusta 2021.

U Sarajevu danas 16 novozaraženih, vakcinacija bez najave i dalje se odvija u Zetri

Big Portal

Trenutno su na bolničkom liječenju 34 pacijenta, od kojih 13 ima akutnu infekciju, dok su ostali sa post covid komplikacijama ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 22 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 12. Jedan pacijent je na respiratoru i jedan koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 117 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 815 osoba.

Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.067 osoba zaraženih koronavirusom i 51.659 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 17, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 29.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 77 pacijenata, od kojih nijedan nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji i u Covid-ambulantama uzeta su 143 brisa za PCR testiranje.

U toku proteklog dana, u Zetri je aplicirano 736 doza vakcina.

Podsjećamo da je od subote, 31. jula u Zetri, u okviru “Dana otvorenih vrata”, omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Ovakva organizacija vakcinacije se nastavlja i danas, a trajat će dok se ne potroše raspoložive vakcine AstraZeneca.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera.

Klix

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare