U Sarajevu četiri novozaražene osobe, u bolnicama 31 pacijent - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Sarajevu četiri novozaražene osobe, u bolnicama 31 pacijent

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, testirana je 401 osoba, a od Covid-19 infekcije oporavilo se osam naših sugrađana. U istom periodu nije bilo preminulih osoba od posljedica ove infekcije.

Trenutno je na bolničkom liječenju 31 pacijent, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 20, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 11. Jedan pacijent koristi kiseoničku potporu disanju.

Kanton Sarajevo danas bilježi 84 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 678 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 52.668 osoba zaraženih koronavirusom i 51.299 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je četiri, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi šest.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 40 pacijenata, od kojih niko nije transportovan na bolničko liječenje. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 25 briseva, a ukupno je na drive-in punktu i u Covid-ambulantama uzeto 119 briseva za PCR testiranje. Covid-pozivni centar je zabilježio 96 poziva, a obavljeno je 78 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, 884 građana KS je vakcinisano u Zetri. Za danas je, prema planu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, na vakcinaciju pozvano 210 građana, čime se završava vakcinacija raspoloživim dozama vakcina iz donacije Malezije, saopšteno je iz JU Dom zdravlja.

Sutra (nedjelja) Zetra će biti zatvorena.

Od ponedjeljka, 05.07.2021. godine biće nastavljena revakcinacija onkoloških pacijenata, a istog dana građani će biti obaviješteni o planu nastavka imunizacije, odnosno o revakcinaciji onih koji treba da prime drugu dozu vakcine po planu, kao i onih građana koji će biti pozvani na prvu dozu vakcine naredne sedmice.

Ministarstvo zdravstva KS i zdravstvene ustanove zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega distance, nošenja maske i higijene ruku.

Klix.ba

Danas objavljeno

Preminula Marina Tucaković: Nije se izborila sa opakom bolešću

M.

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Ostavite komentar