20. Septembra 2021.

U Sarajevu 138 novozaraženih koronavirusom, preminula jedna osoba

Big Portal

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 155 osoba. Jedna osoba je preminula.

Trenutno su na bolničkom liječenju 194 pacijenta, od kojih je 179 s akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Na liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu je 127 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” 67. Sedam pacijenata je na kontinuiranoj mehaničkoj ventilaciji (KMV)-respirator, 16 ih je na neinvazivnoj ventilaciji (NIV), te devet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.183 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. U samoizolaciji su trenutno 2.684 osobe. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 56.877 osoba zaraženih koronavirusom i 54.348 izliječenih. U proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 167, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 278, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.

U covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 353 pacijenta, od kojih je pet transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži te u covid-ambulantama uzeta su ukupno 523 PCR brisa. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima od 8:00 do 18:00 sati. Covid-pozivni centar zabilježio je 310 poziva, a obavljena su i 202 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u covid-ambulantama.

U toku proteklog dana ukupno je aplicirano 559 doza vakcina, i to: 543 na Zetri i 16 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja.

Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i Novo Sarajevo – “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave. Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare