26. Septembra 2021.

U Sarajevu 137 novozaraženih i dvoje preminulih od korone, u bolnicama 219 pacijenata

Big Portal

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavilo 127 pacijenata dok su nažalost dvije osobe preminule od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 219 pacijenata, od kojih je 195 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. A udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 10,96 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 145 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 74. Na respiratoru je sedam pacijenata, 14 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je šest na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.348 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.905 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 57.952 osobe zaražene koronavirusom, te 55.238 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 173, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 288.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 185 pacijenata, od kojih su četiri transportovane na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 763 PCR briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 420 poziva, a obavljeno je i 236 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 3.397 doza vakcina, i to: 3.241 na Zetri i 156 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja. Na Zetri i dalje traju “Dani otvorenih vrata”, gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Klix.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare