U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama

Registrovani su prvi slučajevi oboljelih od morbila u Sanskom Mostu, a radi se o troje malodobne djece, među kojima i jedna beba, potvrdila je Elvira Serdarević, pedijatrica u Domu zdravlja.

“Od ova tri slučaja, jedan je laboratorijski potvrđen, dok kod dva druga slučaja čekamo nalaze. Najveći nam je problem beba, koja je mlađa od godinu dana i nije vakcinisana, jer se vakcinacija provodi sa 13 mjeseci starosti. U ovom slučaju dobro je da je majka vakcinisana i da bebu doji i vjerujemo da će sve s njom biti u redu”, istakla je Serdarevićeva.

Prema njenim riječima, prije pet godina u Sanskom Mostu bila je manja epidemija morbila i radilo se mahom o licima koja zbog proteklog rata nisu na vrijeme vakcinisana.

“Ono što je problem u posljednje vrijeme je djelovanje antivakcionih lobija, koji se eksponiraju mnogo više od zdravstvenih radnika i ukazuju na, navodno, štetno dejstvo vakcina. Nažalost, neke roditelje to plaši i odbijaju da vakciništu djecu”, kaže Serdarevićeva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo USK su nam potvrdili kako na području Unsko-sanskog kantona ima ukupno deset evidentiranih slučajeva osoba zaraženih morbilama i da sada nema opasnosti od eventualnog izbijanja epidemije.

NEZAVISNE NOVINE

Danas objavljeno

Predsjednik države kažnjen zbog maske

M.

Engleska odlaže otvaranje sa 21. juna, ponovo raste broj zaraženih

M.

Amerika sprema novi zadatak za NATO

M.

Ostavite komentar