12. Decembra 2020.

U Americi odobrena upotreba Fajzerove vakcine protiv covida-19

Big Portal

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu cjepiva koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covida.

Agencija je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 milijuna doza.

“Prvo cijepljenje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatno cjepivo za sve Amerikance”, izjavio je američki predsjednik Donald Trump u videu objavljenom na Twitteru.

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati cjepivo diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva cijepljenja početi početkom idućega tjedna.

Milijuni Amerikanaca moglo bi se cijepiti već u prosincu, posebice ako bude ubrzo bude odobreno i Modernino cjepivo.

Pfizerovo cjepivo prvo je odobreno u Britaniji ranije ovoga mjeseca, a Britanci su se počeli cijepiti u utorak.

Kanada je također odobrila korištenje tog cjepiva te se očekuje početak cijepljenja idućega tjedna. I Meksiko i Bahrein također su odobrili upotrebu tog cjepiva.

Distribucija Pfizerova cjepiva je kompleksna i izazovna jer se ono mora čuvati na -70 stupnjeva Celzijusa.

Ostala cjepiva u visokoj fazi razvoja uključuju Modernino, koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije idućega tjedna, potom AstraZenecino, koje je napravljeno u suradnji sa sveučilištem Oxford te Johnson&Johnsonovo.

Modernino cjepivo koristi istu tehnologiju kao i Pfizerovo, ali ne mora biti pohranjeno na subarktičkim temperaturama.

HINA

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare